OEBS pomaže da se reše komunalni problemi

Izvor: Akter, 26.Avg.2015, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS pomaže da se reše komunalni problemi

U Srbiji postoji oko 600 neformalnih romskih naselja, a misija OEBS i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastruktute zajedno rade na tome da se utvrdi njihov precizan broj i reše veliki komunalni problemi.

U okviru projekta "Evropska podrška za inkluziju Roma", koji se finansira iz pretspristupnih fondova EU, pravi se Geografski informacioni sistem. On će biti u vlasništvu Ministarstva građevinarstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << saobraćaja i infrastrukture Srbije i beležiće sve osnovne informacije o komunalnoj i infrastukturnoj opremlejnosti ovih naselja.

Do sada su prikupljeni podaci iz 583 naselja u ukupno 120 opština, a po dostupnoj statistici, nefomalnih romskih naselja nema 49 opština ili gradova.

"Cilj je da resorno ministarstvo i Vlada mogu preciznije i bolje da planiraju projekte na nacionalnom nivou i da se sredstva usmeravaju racionalno. Da se zna gde su najveći problemi i kakva je stvarana slika, jer se do sada baratalo samo procenama", kazao je agenciji Beta predstavnik OEBS-a Boris Žerjav.

On je rekao da se podaci s terena unose i da bi u narednih nekoliko nedelja Geografski informacioni sistem trebalo da proradi.

Žerjav je rekao da su u neformalnim romskim naseljima najveći problemi infrastruktura i nedostatak dokumentacije, te tako ta naselja nisu uvrštena u urbanističke ili regulatorne planove gradova i opština.

"Bez toga ne možete praktično ništa da gradite - ni puteve ni kanalizaciju, ni vodovod, ni elekičnu mrežu", ukazao je predstavnik OEBS-a.

On je ukazao da su mnoga neformalna romska naselja izgrađena na terenu koji za to nije pogodan, pa im preti i opasnost od poplava i klizišta.

Upravo zbog toga misija OEBS u 20 opština sprovodi pilot-projekte, da bi se utvrdili prioritetni problemi u romskim naseljima. Sada se pravi 13 urbanističkih planova u 11 opština.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uklonjeno 600 reklamnih tabli na Ibarskoj

Izvor: Mondo, 26.Avg.2015

Na delu Ibarske magistrale od Beograda do Gornjeg Milanovca uklonjeno je oko 600 reklamnih tabli pored puta...Foto: Beta/Dragan Gojić Ilustracija..Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zadužen za inspekcijske poslove Aleksandar Simić je rekao Tanjugu da će u narednom periodu...

Nastavak na Mondo...

Geografski informacioni sistem

Izvor: Beta Video, 26.Avg.2015

BEOGRAD- U okviru projekta ``Evropska podrška za inkluziju Roma``, koji se finansira iz pretspristupnih fondova EU, pravi se Geografski informacioni sistem. On će biti u vlasništvu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i beležiće sve osnovne informacije o komunalnoj i...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.