Ništa od dogovora, sutra ŠTRAJK! Verbić nastavnicima: Plate jesu male, ali nema za više

Izvor: Blic, 21.Okt.2014, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od dogovora, sutra ŠTRAJK! Verbić nastavnicima: Plate jesu male, ali nema za više

Predstavnici prosvetnih sindikata i ministar prosvete Srđan Verbić na današnjem sastanku nisu postigli dogovor, pa će sutra nastava biti obustavljena u školama, a nastavnici će se okupiti na Trgu Nikole Pašića.

Ministar Verbić je rekao da je svestan da su plate nastavnika male, ali da u budžetu nema novca za više, te da će prosečna plata od 42.000 biti smanjena na 39.000.

Sindikati su pozvali Verbića da podnese ostavku, na šta je on rekao da se i to zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podnese kao zahtev, pa će biti razmatrano kao i svi drugi predlozi.

Prosvetari u Srbiji imaju dva zahteva: prvi je da Vlada odustane od najavljenog smanjenja plata za deset odsto, a drugi da se u celoj javnoj upravi uvedu platni razredi po osnovu školske spreme kako se ne bi više dešavalo da profesori imaju manju platu od šofera ili sekretarice u opštini, što je danas slučaj.

Prosečna plata zaposlenih u prosveti je 43.725, što je za 1.500 dinara manje od proseka u Republici (45.216). Smanjenjem od deset odsto plata prosvetara bila bi u proseku 39.355 dinara. U Srbiji ima 1.764 škole, a sindikati očekuju da će sutra 900 njih biti i protestu.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plate u prosveti moraju da budu smanjene

Izvor: Beta, 21.Okt.2014

BEOGRAD, 21. oktobra 2014. (Beta) - Ministar prosvete Srbije Srdjan Verbić ocenio je u utorak da najavljeni štrajk prosvetnih radnika nije rešenje i da je bespredmetan, jer plate u prosveti moraju da budu smanjene..."Smanjenje je neminovno, jer neće biti novca da se isplaćuju zarade kakve su bile...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.