Mreža za restituciju o nepokretnostima koje pripadaju crkvama

Izvor: RTS, 23.Jun.2015, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mreža za restituciju o nepokretnostima koje pripadaju crkvama

Mreža za restituciju u Srbiji saopštila je da je uputila dopise crkvama i verskim zajednicama sa predlozima nepokretnosti za koje to udruženje građana navodi da bi u postupku restitucije trebalo da se prenesu u crkvenu svojinu.
U saopštenju Mreža navodi da se na spisku Vlade iz 2009. godine, sa kojeg je skinuta oznaka "poverljivo", "ne nalazi samo 158 već ukupno 474 vila, kuća, stanova, poslovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prostorija i drugih objekata koji su dati na upravljanje i gazdovanje privrednom društvu DIPOS", prenosi Tanjug.
Podseća se da je u toku javna rasprava o izmenama Zakona o restituciji imovine građanima kao i da jedna od predloženih izmena podrazumeva ukidanje neosnovanog ograničenja da se ne vraćaju nepokretnosti koje koristi DIPOS.
"Bez obzira što ovo privredno društvo krije podatke, pribavili smo veliki broj informacija koje potvrđuju da se u mnogima nalaze lica ili se ubrzano ubacuju lica koja nikakve veze nemaju sa stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima", dodaje se u saopštenju.
Predlog i inicijativa Mreže zasnovani su na osnovnim načelima Zakona o vraćanju imovine u naturi i, kako se u saopštenju navodi, "potkrepljeni zdravom ekonomskom logikom da se postojeći zakoni sprovode što brže i efikasnije, spreče velike i ponekad višedecenijske uzurpacije ili privilegije sa nepopisanom državnom svojinom".
Te privilegije ostvaruju povlašćeni pojedinci i grupe, precizira se u saopštenju.
"Crkvama i verskim zajednicama, kao potražiocima desetina nekretnina - objekata, koji se ne mogu vratiti, ponudili smo i druge objekte koji danas ne donose nikakve prihode građanima Srbije", navode iz Mreže za restituciju.
Na tom spisku su, kako piše u saopštenju, zgrada Magistrata u Zemunu, zgrada na uglu ulica Kralja Milana i Dobrinjske, odakle je Vlada Srbije "uspešno iselila uzurpatore koji su besplatno koristili i davali u faktički pazakup ovu vrednu državnu nepokretnost, više od 17 godina".
Inicijativa je upućena Agenciji za restituciju 20. februara ove godine, uz napomenu da se crkvama i verskim zajednicama mogu predati samo one nepokretnosti koje koristi DIPOS, a koje ne potražuju fizička lica, zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U državnim vilama najmanje diplomata

Izvor: Danas, 24.Jun.2015, 11:11

Beograd - Mreža za restituciju juče je predložila da crkve i verske zajednice koje potražuju razne oduzete nekretnine od države zatraže da im se supstitucijom u imovinu daju objekti kojima sada upravlja DIPOS, državno preduzeće koje se bavi iznajmljivanjem i ustupanjem državnih nekretnina diplomatsko-konzularnim...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.