Ljajić: Očekujem postizanje socijalnog dogovora

Izvor: Studio B, 02.Mar.2011, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Očekujem postizanje socijalnog dogovora

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić očekuje da će se svi socijalni partneri "ubrzo sastati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem radi postizanja socijalnog dogovora".

Ljajić je precizirao da pod "mi" misli na sve socijalne partnere, odnosno na dva reprezentativna sindikata i Uniju poslodavaca Srbije.

"Cilj je da dođemo do socijalnog dogovora u kome će svako preduzeti svoje obaveze i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << odgovornosti. Naš deo je da definišemo šta može i koliko poskupeti, a govorim o cenama na koje država ima uticaja", kazao je Ljajić na otvaranju Sajma za zapošljavanje u Beoekspo centru.

On je kazao da bi u sporazumu socijalnih partnera i vlade trebalo jasno precizirati šta država može da učini u cilju povećanja životnog standarda građana, ali i da, sa druge strane, i drugi socijalni partneri preuzmu deo odgovornosti iz domena svoje nadležnosti.

"Ukoliko potpišemo taj socijalni dogovor ući ćemo u period društvene stabilnosti koja je Srbiji neophodna u ovom momentu", naveo je Ljajić.

On je kazao da vlada još pravi računicu o minimalnoj ceni rada, i da, kako je kazao, razmišlja "između ponude poslodavaca od 96 dinara po radnom času i zahteva sindikata da ta cena bude 105 dinara".

Ljajić je izneo očekivanje da bi taj socijalni dogovor mogao da bude "impuls za zaključenje svih granskih kolektivnih ugovora, i u oblasti društvenih delatnosti".

"Daćemo proširena dejstva na oba kolektivna ugovora (iz oblasti poljoprivrede i građevine), a očekujem i vrlo brzo ugovor i u oblasti metalske industrije, i sve to će predstavljati napredak ne samo u kolektivnom pregovoranju, već i socijalnom dijalogu uopšte", kazao je Ljajić.

Upitan da li su ministarstva ispunila zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Ljajić je rekao da "nema generalne podatke", ali da zna da su neka ministarstva "u potpunosti ispunila te obaveze", kao i da neka imaju i više od propisanog broja zaposlenih osoba sa hendikepom.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren sajam zapošljavanja "Top džob"

Izvor: Blic, 02.Mar.2011

Sajam zapošljavanja "Top džob" 2011. otvoren je danas u "Belekspocentru" u Novom Beogradu, a na njemu će radna mesta ponuditi 20 kompanija...Sajam, koji će trajati danas i sutra, otvorili su ministri rada i socijalne politike Rasim Ljajić i omladine i sporta Snežana Samardžić - Marković i direktor...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.