Izrađeno osam vodiča za lečenje bolesti koje najviše ugrožavaju zdravlje građana

Izvor: Blic, 28.Dec.2011, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrađeno osam vodiča za lečenje bolesti koje najviše ugrožavaju zdravlje građana

Tokom 2011. izrađeno je osam vodiča dobre kliničke prakse koji su obuhvatili praćenje i lečenje bolesti koje najviše ugrožavaju zdravlje stanovništva Srbije. Novi vodiči će biti od velike koristi u radu zaposlenih u zdravstvenom sistemu, ali od njih će korist imati i pacijenti, rekao je danas ministar zdravlja dr Zoran Stanković na predstavljanju Nacionalnih vodiča dobre kliničke prakse.

Vodiči sadrže preporuke za dijagnostifikovanje i lečenje lipidskih poremećaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inshemijske bolesti srca i moždanog udara, karcinoma pluća, depresije, arterijske hipertenzije, tretmana preponskih kila odraslih i poremećaja rada štitaste žlezde.

- Ideja o izradi Nacionalnih vodiča postojala je već 10 godina. Ovo je integrisan oblik preporuka koje se kreću od zbrinjavanja pacijenata sve do lečenja u tercijarnim ustanovama. Vodiči su obuhvatili šest bolesti od kojih se najviše umire u Srbiji. Kod muškaraca je na prvom mestu infarkt srca, potom moždani udar i rak pluća. Kod žena je na prvom mestu moždani udar, a zatim slede infarkt i rak dojke. Veliki broj ljudi boluje od depresije, pa smo u preporuke za lečenje uvrstili i ovo oboljenje - kaže prof. dr Goran Milašinović, koji je bio na čelu Republičke stručne komisije za izradu vodiča.

On je naglasio da 40 odsto oboljenja može biti sprečeno ako se otklone faktori rizika po zdavlje kao što su pušenje, loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i drugi.

Vodiči su namenjeni pre svega lekarima, ali su istovremeno dostupni i pacijentima koji se o njihovom sadržaju mogu informisati na internet stranici Ministarstva zdravlja.

- Pacijenti će znati kako mogu da se leče i ravnopravno učestvuju sa lekarom kao partneri u tretiranju svog oboljenja- kaže dr Snežana Manić, direktor Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, koja je pored Republičke stručne komisije učestvovala u izradi ovih vodiča.

Povezane vesti: Pomak u lečenju raka dojke Stanković: Stanje u psihijatriji alarmantno Zaraženi HIV-om bez kontrole osam meseci Uredan život lek za nesanicu Bolje mi je, dosadilo mi je da se izležavam

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavljeni vodiči dobre kliničke prakse

Izvor: Studio B, 28.Dec.2011

Ministarstvo zdravlja Srbije predstavilo je osam novih nacionalnih vodiča dobre klinički prakse koji treba da pomognu lekarima da primene najbolju medicinsku praksu, a pacijenti mogu da ih koriste i kao "drugo mišljenje". ..Reč je o nacionalnim vodičima za lipidske poremećaje, ishemijsku bolest...

Nastavak na Studio B...

Dokumenti za pomoć lekarima i pacijentima

Izvor: Danas, 28.Dec.2011

Ministarstvo zdravlja Srbije predstavilo je juče osam novih nacionalnih vodiča dobre kliničke prakse koji treba da pomognu lekarima u primenama najboljih metoda lečenja, ali i pacijentima koji mogu da ih koriste kao „drugo mišljenje“. - Nacionalni vodiči će olakšati rad lekarima i poboljšati...

Nastavak na Danas...

Pacijenti će moći da kontrolišu lekare

Izvor: Vesti-online.com, 29.Dec.2011, 08:46

Srbija je dobila osam nacionalnih vodiča dobre kliničke prakse, koji nisu namenjeni samo lekarima da bi što bolje primenjivali medicinsku praksu već njih mogu da koriste i pacijenti kao drugo mišljenje. Ako se ne pridržava preporuka iz vodiča a pacijent smatra da bi trebalo, lekar mora da mu objasni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.