Džudžević: Povlačimo Bošnjake

Izvor: B92, 16.Nov.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džudžević: Povlačimo Bošnjake

Novi Pazar -- Predsednik BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžević zapretio da će Veće pozvati Bošnjake da se povuku iz državnih organa ako se ne poboljša položaj te zajednice.

On je za to ostavio rok od dva meseca.

"Ukoliko u narednih 60 dana ne učinite konkretne korake i preduzmete efikasne mere na postizanju vidljivih rezultata, BNV će pozvati sve bošnjačke političke predstavnike da se povuku iz Skupštine, Vlade i drugih državnih organa i institucija", navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u u saopštenju Veća.

Kako se navodi, legitimno izabrani predstavnici Bošnjaka u Vladi i Skupštini Srbije su pokazali visoku političku svest dajući konstantnu podršku usvajanju proevropskih zakona.

"Najveći broj proevropskih zakona usvojen je sa 126 ili 127 glasova 'za', odnosno uz dva presudna bošnjačka glasa, što je jasna činjenica da su Bošnjaci kao manjina dali svoj puni doprino sevropskom putu Srbije", navodi se u saopštenju.

Bošnjačko nacionalno veće je istovremeno izrazio i "veliko nezadovoljstvo" zbog nepostojanja podrške da Bošnjaci u Srbiji ostvare prava u oblasti službene upotrebe jezika i pisma, kulture, obrazovanja i informisanja na bosanskom jeziku.

Kako se navodi u saopštenju, Džudžević je od predsednika Srbije Borisa Tadića, predsednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović i predsednika Vlade Mirka Cvetkovića zatražio da iniciraju deblokadu ostvarivanja Ustavom i zakonom garantovanih prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji.

"U skladu sa zakonskim ovlašćenjima koje imate, tražimo smenu svih čelnih ljudi u policijskim upravama i stanicama u sandžačkim opštinama i Novom Pazaru, razrešenje sa dužnosti svih zaposlenih u policiji, sudstvu, tužilaštvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija koji su učestvovali u nasilju i kršenju ljudskih prava sandžačkih Bošnjaka", saopšteno je iz BNV-a.

Kako se dodaje, traži se usaglašavanje nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, sudstvu i tužilaštvu u svim opštinama u kojima žive Bošnjaci i omogućavanje povratka, prognanih i raseljenih Bošnjaka u opštinu Priboj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bošnjaci prete izlaskom iz državnih organa

Izvor: Mondo, 16.Nov.2011

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević zapretio je da će to Veće pozvati predstavnike Bošnjaka da se povuku iz državnih organa ako se u roku od dva meseca ne poboljša položaj te zajednice.

Nastavak na Mondo...

Bošnjaci prete izlaskom iz državnih organa

Izvor: Blic, 16.Nov.2011

Novi Pazar - Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu (BNV) Esad Džudžević zapretio je danas da će to Veće pozvati predstavnike Bošnjaka da se povuku iz državnih organa ako se u roku od dva meseca ne poboljša položaj te zajednice. .."Ukoliko u narednih 60 dana ne učinite...

Nastavak na Blic...

DŽUDŽEVIĆ PRETI IZLASKOM BOŠNJAKA IZ DRŽAVNIH ORGANA

Izvor: Kurir, 16.Nov.2011

NOVI PAZAR - Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu (BNV) Esad Džudžević zapretio je danas da će to Veće pozvati predstavnike Bošnjaka da se povuku iz državnih organa ako se u roku od dva meseca ne poboljša položaj te zajednice..."Ukoliko u narednih 60 dana ne učinite...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.