Duga nema, a sudski izvršitelji na vratima

Izvor: Politika, 05.Mar.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duga nema, a sudski izvršitelji na vratima

Pančevac Slavko Batur je zbog, tvrdi, nepostojećeg duga od 1.300 dinara iz 1996. pozvan na „informativni” razgovor u policiju

Pančevo – Bilo je vreme večernjeg nedeljnog opuštanja kada je na vrata pančevačke porodice Batur neko zazvonio. Uniformisani policajac doneo je poziv Slavku Baturu da se sutradan javi, kako je u pismenom pozivu, u rubrici „radi prikupljanja obaveštenja o krivičnom delu“, dopisano – „informativno“.

Posle neprospavane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << noći, sve razmišljajući zašto ga to policija poziva, Slavko Batur se u ponedeljak, 27. februara, kako mu je naloženo, javio u određenu kancelariju policijske stanice Pančevo – jug. Inspektor koji ga je primio i nije imao nešto naročito da mu kaže. Dao mu je samo ceduljicu na kojoj je napisao da po sudskom rešenju od 6. februara 2012. duguje pančevačkom „Grejanju“ 1.333,44 dinara, pa će ga stoga 2. marta, u deset časova, posetiti sudski izvršitelj u pratnji policije. Inspektor je još napisao da je dugovanje iz 1996. godine, ne zna za koji mesec.

Batur, pedesetpetogodišnji ekonomista, od 2002. godine bez posla, kaže da je već sledećeg dana sudiji, čije mu je ime inspektor policije dao, napisao prigovor, ali baš kako je najavljeno, tačno u minut dva policajca i sudski izvršitelj stigli su 2. marta u njegov stan. Batur kaže da je izvršitelju pokazao uplatnice iz kojih se vidi da ne samo u 1996. nego ni pre ni posle tih godišta nema dugovanja za grejanje. Sva je sreća, kaže danas, da iz tog perioda ima sačuvane priznanice, iako ne bi morao posle toliko godina da dokazuje da je dug izmirio. Kaže, ova zbrka ga je naterala da dobro „pročešlja“ Zakon o obligacionim odnosima. Utvrdio je da, na osnovu njega, čak i dugovi koji su utvrđeni pred sudom zastarevaju posle deset godina.

Imao je on prema pančevačkom „Grejanju“ dugova pošto je ostao bez posla, ali je, pokazuje priznanicu, marta 2005. sve što je ovo preduzeće od njega tražilo izmirio. Skoro 50.000 dinara. Od tada je račune za daljinsko grejanje redovno izmirivao. Istina, marta prošle godine stigao mu je misteriozni „podnesak poverioca“ u kojem stoji da mu se potražuje 1.243,44, u međuvremenu okamaćen sa 5.235 dinara, ali u čvrstom ubeđenju da je reč o grešci, ignorisao ga je.

Slavko Batur kaže da mu nije jasno zašto je bilo potrebno da mu policija dolazi na vrata, da ga pozivaju u policijsku stanicu, kada ni sudski izvršitelj nije hteo da uvaži ono što mu je predočeno. Izvršitelj je zapisao sve što je rekao, ali je ipak upisao televizor kao mogući predmet zaplene za nedokazani mali dug „Grejanju“ od pre deceniju i po.

Očigledna sporost sudova, a po svemu sudeći i greška u vođenju evidencije dužnika načinile su da Slavko Batur više ne spava mirno.

Kaže, neće poslušati sudskog izvršitelja, da ode u JKP „Grejanje“ i sve objasni. Veli, ako „Grejanju“ sud veruje bez dokazivanja, mogao bi taj sud na drugoj strani proveriti da li je zaista tako. Naročito ako se radi o dugovima starim 16 godina. Prema podacima koji su pomenuti na decembarskoj sednici Skupštine grada, u pančevačkom Osnovnom sudu je nekoliko hiljada prijavljenih dugovanja građana prema lokalnim javnim i javnim komunalnim preduzećima koji na epilog čekaju više od decenije. Čini se da je sud po ubrzanoj proceduri sada počeo predmete da rešava. Samo, da ne bude još veće zbrke.

M. Šašić

objavljeno: 06.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.