Direktori škola odbijaju da smanje platu

Izvor: S media, 14.Mar.2011, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktori škola odbijaju da smanje platu

Forum beogradskih gimnazija saopštio je danas da direktori škola širom Srbije odbijaju da sprovedu naredbu Ministarstva prosvete o smanjenju plata profesorima u štrajku, što pokazuje da Ministarstvo prosvete nije doraslo krizi u školstvu.

"Da su zahtevi sindikata prosvete potpuno opravdani, kao i da Ministarstvo prosvete nije doraslo krizi u školstvu, pokazuje i otvorena pobuna direktora škola koji odbijaju da sprovedu nezakonitu naredbu Ministarstva prosvete", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << navodi se u saopštenju FBG.

Štrajkuje oko 37 odsto škola

U saopštenju se navodi da je Aktiv direktora škola iz Nove Varoši uputio Ministarstvu prosvete dopis kojim je tražio da im se objasni ''model kažnjavanja“ zaposlenih u štrajku, kao i da se rešenje mora tražiti u dogovoru sindikata i ministra prosvete.

Dopis koji sadrži pravna tumačenja kojim se osporava zakonitost naredjenja Ministarstva uputio je i Aktiv direktora škola iz Zemuna, a direktori osnovnih i srednjih škola Nišavskog okruga istakli su u dopisu da nisu saglasni s najavljenim umanjenjem zarada za februar.

Sindikati traže nastavak pregovora

Aktiv direktora škola beogradske Opštine Savski venac je, takodje u dopisu naglasio da će, ukoliko im ne stigne tumačenje o načinima i pravnom osnovu oduzimanja od plate, predati konačni obračun bez umanjenja, šličnog stava je i Aktiv beogradske opštine Stari grad.

Direktori - članovi Društva direktora škola Srbije pre nekoliko dana su poručili ministru prosvete da “svi oni koji misle da se problemi u prosveti Srbije može rešavati silom neka prvo krenu od nas, jer mi više volimo da trpimo nepravdu nego da je činimo”, navodi se u saopštenju.

Prosvetari: Pregovori ili štrajk

Ministarstvo prosvete je najavilo da će prosvetni radnici koji su štrajk nastavili posle potpisivanja kolektivnnog ugovora koji je 7. februara prihvatio jedan reprezentativni sindikat, biti plaćeni po učinku. Sindikati u štrajku smatraju da je ta odluka nezakonita.

Nastavnici su 7. marta dobili ček za prvi deo februarske zarade koji nije umanjen, a drugi deo februarske zarade očekuju oko 20. marta.

(Tanjug, Beta)
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Prosveta: Propale pretnje ministra

Izvor: B92, 14.Mar.2011

Beograd -- Forum beogradskih gimnazija saopšava da direktori škola širom Srbije odbijaju da sprovedu naredbu Ministarstva prosvete o smanjenju plata profesorima u štrajku...U saopštenju se navodi da "to pokazuje da Ministarstvo prosvete nije doraslo krizi u školstvu"...Forum navodi i da je Aktiv...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.