Srbija

Ponedeljak, 14.03.2011.

19:22

Prosveta: Propale pretnje ministra

Forum beogradskih gimnazija saopšava da direktori škola širom Srbije odbijaju da sprovedu naredbu Ministarstva prosvete o smanjenju plata profesorima u štrajku.

Izvor: Tanjug

Default images

U saopštenju se navodi da „to pokazuje da Ministarstvo prosvete nije doraslo krizi u školstvu“.

Forum navodi i da je Aktiv direktora škola iz Nove Varoši uputio Ministarstvu prosvete dopis kojim je tražio da im se objasni „model kažnjavanja“ zaposlenih u štrajku, kao i da se rešenje mora tražiti u dogovoru sindikata i ministra prosvete.

Dopis koji sadrži pravna tumačenja kojim se osporava zakonitost naređenja Ministarstva uputio je i Aktiv direktora škola iz Zemuna, a direktori osnovnih i srednjih škola Nišavskog okruga istakli su u dopisu da nisu saglasni s najavljenim umanjenjem zarada za februar na osnovu evidentiranih efektivnih časova rada za svakog zaposlenog.

"Oni misle da u interesu učenika štrajk treba prekinuti i u potpunosti izvršavati aktivnosti predviđene godišnjim planom rada. Uslov da se to postigne jeste da Ministarstvo na efikasan način prosledi sve važne informacije u vezi sa pregovorima sa sindikatima i ispunjenjem zahteva, kako bi zaposleni bili u potpunosti informisani“, ističe Forum gimnazija.

Aktiv direktora škola beogradske Opštine Savski venac je, takođe u dopisu naglasio da će, ukoliko im ne stigne tumačenje o načinima i pravnom osnovu oduzimanja od plate, predati konačni obračun bez umanjenja, a sličnog stava je i Aktiv beogradske opštine Stari grad.

Direktori - članovi Društva direktora škola Srbije pre nekoliko dana su poručili ministru prosvete da “svi oni koji misle da se problemi u prosveti Srbije može rešavati silom neka prvo krenu od nas, jer mi više volimo da trpimo nepravdu nego da je činimo”, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: