Dežer traži da prekinu reviziju reizbora sudija

Izvor: Blic, 28.Dec.2011, 03:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer traži da prekinu reviziju reizbora sudija

Šef misije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer zatražio je od predsednice Visokog saveta sudstva Nate Mesarović da ovaj najviši organ pravosudne uprave na izvesno vreme zaledi reviziju izbora sudija pošto nema kvorum za odlučivanje, saznaje “Blic”.

Dežer sugeriše da odlučivanje o prigovorima neizabranih sudija "u ovoj fazi treba prekinuti, kako bi se izbegli očigledni problemi sa zakonitošću i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << punovažnošću odluka VSS dok se ne preduzmu odgovarajuće korektivne mere”.

- Sa samo četiri preostale sudije, matematički je nemoguće da savet donosi odluke ako ne uključi članove prethodnog sastava Visokog saveta, koji je donosio odluke o reizboru sudija u decembru 2009. U više prilika eksplicitno je utvrđeno da će se u procesu revizije članovi po službenoj dužnosti (Nata Mesarović, ministarka Snežana Malović i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Boško Ristić) i advokat (Dejan Ćirić) uzdržavati od glasanja, a u skladu sa principima dogovorenim za reviziju - stoji u Dežerovom pismu.

Dežer je predsednici VSS skrenuo pažnju da su posmatrači EU, koji prisustvuju sednicama komisija VSS, izrazili zabrinutost zbog načina rada ovog tela. Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, izjavio je za "Blic” da je Brisel posebno zabrinut za sudbinu VSS.

Povezane vesti: Reviziju izbora sudija uskladiti sa EU Društvo sudija neće biti posmatrač u reviziji odluka Deset novih sudija pred otkazom Najavljene izmene pravosudnih zakona File: Hag ostaje uslov

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU traži prekid revizije reizbora sudija

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Dec.2011

Šef misije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer zatražio je od predsednice Visokog saveta sudstva Nate Mesarović da taj najviši organ pravosudne uprave na izvesno vreme prekine reviziju izbora sudija jer nema kvorum za odlučivanje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.