Usvojen UPPR RTB Bor Grupe

Izvor: Bor030.net, 07.Jul.2016, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen UPPR RTB Bor Grupe

Privredni sud u Zaječaru usvojio je danas Unapred pripremljeni plan reorganizacije za sva četiri zavisna preduzeća koja čine Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor Grupu. Borski kombinat bakra je oslobođen od 90% neobezbeđenih potraživanja, odnosno 900 miliona evra duga.

Restruktuiranje RTB-a predstavlja najveće finansijsko restrukturiranje u  Srbiji ikad.

Dva suđenja, za Matično preduzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << i Rudnik bakra Majdanpek održana su 6. jula, a za preostala dva basenska preduzeća – Rudnik bakra Bor i Topionicu i rafinaciju – dan kasnije, 7. jula. Ročišta su završena tako što je Privredni sud u Zaječaru prihvatio sva četiri UPPR-a pošto je natpolovična većina poverilaca u svim klasama glasala za usvajanje ovih dokumenata.

“Ovo je istorijski trenutak za RTB Bor koji se dešava jednom ili nijednom u životu. Imao sam tu privilegiju da doživim, da kompaniji bude otpušteno 90 odsto neobezbeđenih potraživanja, među kojima su i mnoga najblaže rečeno sporna, a da ne kažem sumnjiva.

Podsetiću vas da je u ukupnim dugovima RTB-a Bor oko 900 miliona evra starih dugova, onih koji datiraju s kraja šezdesetih godina. Upravo su takva potraživanja danas otpisana, a od ostalih 10 odsto, koje ćemo vraćati narednih osam godina, posle jedne godine grejs perioda, jeste zapravo ono što je jedino realno.

Hvala državi, odnosno Vladi Srbije, što nam je svojim propisima omogućila da kroz UPPR konačno izađemo iz restruktuiranja i to kao novo, jedinstveno državno preduzeće. Ovo smatram krunom svoje karijere i, ako bih morao da izaberem šta mi je bilo važnije – odluka da krenemo u izgradnju nove topionice ili ovo – vrlo teško bih se odlučio, ali bse ipak odlučio za UPPR.

Istakao bih, takođe, da u klasi 4 imamo stoprocentnu saglasnost poverilaca, a u toj klasi je kanadska EDC banka koja nam je dala kredit za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Dakle, EDC banka je glasala za usvajanje UPPR-a i njeno “za” nam je veoma važno jer predstavlja najbolju moguću potvrdu naših dosadašnjih poslovnih odnosa . RTB uredno izmiruje kredit za novu topionicu i dosad je već, kroz glavnicu i kamate, otplatio 46 miona dolara”, rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Konverzijom duga obezbeđenih poverilaca u kapital Republike Srbije RTB Bor će dobititi jasnu vlasničku strukturu. Usvajanjem UPPR-a se otvara mogućnost za stvaranje jednog jedinstvenog sistema.

(Kolektiv / Bor030)
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.