OPET NEMA DIMA: Spaskovski i topionica „na dugme“!

Izvor: MC Bor, 23.Okt.2014, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPET NEMA DIMA: Spaskovski i topionica „na dugme“!

Bor, 23. oktobar 2014.
Mnogi građani Bora postavljaju pitanje – zašto nema uobičajenog dima iz topioničkih dimnjaka, da li su se obistinile najave da se bliži kraj gradnji projekta Nova topionica ili je nešto treće iskrslo. Raspitali smo se i dobili infromaciju od zaposlenih u TIR-u da je ponovo, drugi put ove godine, krenuo remont topioničke peći. A i da nije remonta, vele oni, ne bi se nad Borom nadvijali gusti zatrovani >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << oblaci, jer – nema koncentrata za preradu u metalurgiji. Nema ni približno dovoljno osnovne sirovine iz rudnika u Boru i Majdanpeku uprkos obećanjima menaždmenta i direktora Spaskovksog da će se ove godine dobiti 60.000 tona katodnog bakra. Moguće je dobiti svega polovinu od planiranog, dok se o garantovanih 80.000 tona katoda za iduću godinu – može smao sanjati.    Kako će onda, ako bude i završena, nova topioniuca da radi, niko sad, bar zvanično, ne može da objasni. Premijer Vučić je spominjao uvoz koncentrata, što ni malo nije jednostavan posao – jer je ta sirovina deficitarna na svetskom tržištu. Štaviše, zahtevaju se i plaćanja unapred do tri godine. Zato je korisno prisetiti se obećavanja nadležnih i “svemoguićih direktora” kako će, već sredinom ove godine, Borom teći moćna reka bakra i zlata. List “Kolektiv”, glasilo RTB Bor ( neki su skloni da tvrde i da je reč o biltenu generalnog direktora?), 12. avgusta 2013. godine, na prvoj strani, PIŠE:

Dr Zorana Mihajlović, ministar energetike i zaštite životne sredine, u obraćanju slavljenicima povodom 6. avgusta, Dana rudara: “RTB Bor mora o roku da završi topionicu i ja danas obećavam da ću da nadgledam rad na celoj izgradnji i da ovde neću biti 6. avgusta iduće godine ukoliklo ne bude radila… To je jedini način da Bor i cela Krajina imaju zdravu životnu sredinu, da nema više trovanja, da nema više maramica i zaustavljanja proizvodnje, da svako dete u Boru i okolini može normalno da živi…”
Blagoja Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, poručuje i dopunjuje mistarku:
“Odogovoran sam čovek i stojim iza svega što sam rekao, jer, mnoge stvari smo dobrim delom već uradili… Ubeđen sam da ćemo do sredine naredne godine pritisnuti dugme i pokrenuti novu fleš peć i novu fabriku sumporne kisline…”
“Kolektiv”, na sledećim stranicama, objavljuje naslov kako je u Majdanpeku “rekordna proizvodnja i slavlje” uz koncert “Parnog valjka”.
GDE li smo danas, gospodo ministri, direktori, pa i novinari? NITI je ministraka Mihajlović ove godine dolazila za 6. avgust, niti je ona više ministar za zaštitu životne sredine (sad rešava gomile problema u saobraćaju). Nije bilo, nažalost, ni govora o “pritiskanju dugmeta”, mada je Spaskovski opet bio u prvom planu. I još po ko zna koji put pala su obećanja, naravno, uz koncerte pevača i neviđeni vatromet. Do neba se slavilo bez nove topionice, uz nagrade i priznanja i dodatna zaklinjanja (najviše premeijeru i Vladi) od kojih koristi imaju samo protagonisti takvog, providniog a uspšenog, politikantskog marketinga. Onaj “odgovorni čovek” i dalje je ODGOVORAN, jer, eto, danas će u posetu primiti, i pokazati gradilišta i rekordne rudne rezerve, i Nj.E., amaričkom ambasadoru Kirbiju. Dobro bi bilo da mu elegantno predoči i da će projekat Nove topionice kasniti bar dve godine i da ćemo dočekati još jedan 6. avgust sa tek, po sopstvenim priznanjima, okončanim hladnim probama. Koliko će ovo prekoračenje rokova stajati državu i njene poreske obveznike, i nije toliko bitno za Amerikance, Srbija će to već nekao platiti.
Stara topionica je, izgleda, stala, u remontu je ( i to pred proklamovani završetak nove topionice!), a to, kako su u RTB pre neku godinu priznali ekološkom inspektoru, skupo košta. Što više stoji, plaća se veća cena. AKO, bar će se ambasador Kribi nadisati čistog borskog vazduha na nadmorskoj visini oko 400 metara. Kad mi, Borani, decenijama nismo te sreće, neka bar neko iz belog sveta, ovde i vasceli dan, diše punim plućima.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.