Nils Bor − fizičar budućnosti

Izvor: Studnel.com, 07.Okt.2015, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nils Bor − fizičar budućnosti

Rođen je u porodici intelektualaca. Naime, njegov otac je bio profesor na Univerzitetu u Kopenhagenu i takođe dobitnik Nobelove nagrade. Doktorat iz fizike Nils je odbranio sa 26 godina, a pet godina kasnije postaje profesor na Univerzitetu u Kopenhagenu. U međuvremenu je bio u Engleskoj gde ga je podučavao čuveni fizičar Ernest Raderford. Na osnovu Raderfordovih istraživanja, Bor objavljuje svoj model atoma koji se i danas koristi u obrazovanju kao pojednostavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << verzija. Borov model atoma je prvi put u nauku uveo teoriju da elektroni orbitiraju oko jezgra na tačno određenim orbitama i da mogu da pređu na orbitu manje energije ispuštajući foton. On je takođe zapazio da su karakteristike atoma određene brojem slobodnih elektrona u poslednjim orbitama. Ova teorija predstavlja osnovu kvantne fizike.
Bor je između ostalog utemeljio i Institut za teorijsku fiziku u Kopenhagenu gde je sarađivao sa vodećim fizičarima tog vremena. Kasnije u svojoj karijeri bavio se proučavanjem atomskog jezgra, fisijom i fuzijom. Osim za fiziku, bio je zainteresovan i za filozofiju i umetnost, a naročito ga je zanimalo kako otkrića u fizici utiču na sve sfere ljudskog znanja. Tridesetih je pomagao nemačkim intelektualcima koji su bežali od nemačke vlasti, da bi se nakon nemačke okupacije Danske i sam našao na udaru nemačkih vlasti. Uz pomoć Velike Britanije uspeva da pobegne najpre u Švedsku, a odatle i u Englesku. Kasnije se priključio projektu Menhetn za pravljenje atomske bombe, ali samo kao stručni konsultant. Shvativši kakve razorne posledice atomska bomba može da ima na čitavo čovečanstvo, okreće se zagovaranju upotrebe atomske energije u mirnodopske svrhe. Umro je 18. novembra 1962. godine i iza sebe je ostavio šestoro dece od kojih je jedan sin postao fizičar i dobitnik Nobelove nagrade. U Borovu čast, element borijum je nazvan po njemu.
Izvori: atomicarchive.com, artrezor.hr.

na danasnji dannils borfizicarbiografijakvantna fizika

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.