Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMS za kosmonaute

12.04.2014. -

12. aprila 1961. godine sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin je prvi put u svetu izvršio let putanjom orbite. Njegov let je trajao 108 minuta.

Na Dan kosmonautike, 12. aprila, stanovnici Rusije mogu da čestitaju kosmonautima na MKS profesionalni praznik u okviru akcije „SMS na MKS“. Akciji može da se pridruži svaki stanovnik Rusije koji to želi. U toku dana će se najzanimljivije poruke objavljivati onlajn. A najoriginalnije i najtoplije čestitke će kosmonauti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koji rade na MKS pročitati u toku emitovanja video prenosa.

Akcija se održava već drugu godinu zaredom. Sve poruke su besplatne. Čestitke će kosmonautima biti prenete za vreme telemosta koji će spojiti Moskvu, Sankt-Peterburg, Jekaterinburg, Novosibirsk i Međunarodnu kosmičku stanicu, ističe port-parol „Bi-lajna“ (Vimpelkoma) Ana Ajbaševa.

- Najoriginalnije i najtoplije SMS poruke kosmonauti će pročitati na Međunarodnoj kosmičkoj stanici za vreme emitovanja video prenosa. Takođe, biće objavljen video snimak. Nadamo se da će kosmonauti koji se trenutno nalaze u kosmosu dobiti masu pozitivnih emocija zahvaljujući čestitkama stanovnika Rusije.

Kad se isključe motori svemirskog broda kosmonauti se nalaze u carstvu tišine, koju remeti samo slab šum elektronske aparature. Zato je veza sa Zemljom neophodni deo njihovog života daleko od kuće, ističe pilot-kosmonaut, dvostruki heroj Sovjetskog Saveza Aleksandar Aleksandrov.

- Kad smo leteli, pre 20, 25, 30 godina, vremena i tehničke mogućnosti su bili drugačiji. Tada se i na brodovima i na stanicama osećala velika informaciona glad. Kosmonauti uvek imaju potrebu za komunikacijom. Čuti glasove prijatelja i bliskih ljudi je uvek veliki događaj i pamti se dugo vremena.

Od 28. marta kao članovi posade MKS rade ruski kosmonauti Aleksandar Skvorcov, Mihail Tjurin i Oleg Artemjev i Amerikanci Stiven Svonson i Rik Mastakio, kao i Japanac Koiči Vakata.

Kira Kalinina,

Izvor: Glas Rusije, foto: "Golos Rossii"/Sarhad Zuhal    
Pogledaj vesti o: Besplatne akcije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.