Izvor: Danas, 29.Dec.2015, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcionarski fond prelazi u Ministartsvo privrede

Beograd - - Upravljanje Akcionarskim fondom biće prebačeno na Ministarstvo privrede nakon što Agencija za privatizaciju bude ugašena, pokazujepredlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, koji je Vlada usvojila i prosledila Skupštini na usvajanje. Akcionarski fond okuplja sva državna i društvena preduzeća koja su već privatizovana, a u kojima građani Srbije imaju pravo na besplatne akcije, kao i akcije prenete iz Akcijskog fonda.

Do sada je Fondom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << upravljala Agencija za privatizaciju, tako što je sprovodila prodaju preduzeća iz portfolija Fonda. Građani imaju pravo na naknadu iz Fonda po osnovu novca dobijenog od prodaje preduzeća iz njegovog portfolija, tojest od drugih prihoda, kao što su dividende, a odluku o podeli te naknade donosi Vlada Srbije. Zakonom je predviđeno i da se akcijama Fonda može trgovati (pošto su svi građani koji imaju pravo na besplatne akcije, ujedno i akcionari Fonda), ali Fond i dalje nije listiran na Beogradskoj berzi. Kada Skupština usvoji predloženi zakon, o prodaji preduzeća iz portfelja Akcionarskog fonda odlučivaće Ministarstvo privrede.

Akcionarski fond ima 34,2 miliona akcija, od kojih svaka ima nominalnu vrednost od 550 dinara. Ideja pri osnivanju Akcionarskog fonda bila je da svi građani dobiju besplatne akcije jednake vrednosti, a ne da neki dobiju akcije vrednijih a neki manje vrednih firmi. Ovako, besplatne akcije svih državnih firmi idu u Akcionarski fond, a građani dobijaju akcije Akcionarskog fonda, što znači da svi dobijaju isti procenat u vlasništvu svih preduzeća u kojima imaju pravo na besplatne akcije.

Osim akcija koje se dobijaju samo posredstvom svog vlasništva u Akcionarskom fondu, građanima su i direktno podeljene besplatne akcije u nekoliko velikih preduzeća. Tako su svi dobili po pet besplatnih akcija Naftne industrije Srbije, zatim po jednu akciju aerdroma Nikola Tesla, 31 akciju Telekoma, kao i po 1.700 dinara iz Privatizacionog registra (u kojem je bio novac od ranije prodatih preduzeća u kojima su građani imali pravo na besplatne akcije).

Akcije Telekoma još nije moguće prodati, jer se njima ne trguje na berzi, ali Telekom redovno isplaćuje dividendu, dok građane čeka i podela besplatnih akcija EPS-a, kao i, za sada, po 3.850 dinara iz Akcionarskog fonda.

Građani koji do sada nisu prodali svoje besplatne akcije, juče su imali imovinu vrednu 4.096 dinara, jer su akcije NIS-a vredele 603 dinara po komadu, a akcije Aerodroma Nikola Tesla po 1.081 dinar.

Koliko će na kraju vredeti hartije Telekoma i EPS-a ostaje da se vidi, ali prema procenama pojedinih stručnjaka, može se računati računati na oko 70 evra od Telekoma i 125 evra od EPS-a. A. M.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Gasi se Agencija za privatizaciju

Izvor: Akter, 29.Dec.2015

Ministarstvo privrede preuzeće nadležnosti i poslove Agencije za privatizaciju, koja prestaje da postoji 31. decembra, predviđeno je izmenama Zakona o privatizaciji, koje su danas usvojene u Skupštini Srbije.."Predložili smo da Ministarstvo privrede preuzme nadležnosti i poslove Agencije za privatizaciju,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.