U sredu konstitutivna sednica Skupštine grada

Izvor: Studio B, 20.Apr.2014, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sredu konstitutivna sednica Skupštine grada

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda biće održana u sredu, 23. aprila, kada bi trebalo da budu verifikovani mandati odbornika i izabrani predsednik i sekretar gradskog parlamenta.

Gradonačelnik Beograda se, prema zakonu, ne bira na konstitutivnoj sednici, ali on može biti izabran i istog dana, ali na novoj sednici, koju zakazuje novoizabrani predsednik Skupštine grada.

Prethodno će, u utorak, 22. aprila, u 13 sati, u Skupštini grada, predsednik i sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Privremenog organa, Siniša Mali i Goran Vesić, održati konsultacije sa dosadašnjim šefovima odborničkih grupa, a na kome će razgovarati o predstojećoj konstitutivnoj sednici.

Na konsultacijama će biti reči o toku konstitutivne sednice, gde će sedeti odbornici, sastavu Administrativno-mandatne i Verifikacione komisije, odnosno svih radnih tela koja treba da budu izabrana na toj sednici.

Inače, na dnevnom radu konstitutivne sednice nalaze se tačke predviđene zakonom, pa će tako prvo biti izabran Verifikacioni odbor za potvrdjivanje mandata odbornicima, potom će ti mandati biti verifikovani, a zatim sledi izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada.

Četvrta tačka dnevnog reda je Predlog rešenja o postavljanju sekretara, peta je izbor zamenika sekretara, a šesta izbor članova Administrativno-mandatne komisije.

Skupština Grada se, prema Statutu grada Beograda, smatra konstituisanom izborom predsednika skupštine i postavljanjem sekretara.

Predsednik Skupštine grada bira se iz reda odbornika, na predlog najmanje trećine odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Zamenik predsednika Skupštine grada bira se i razrešava na isti način kao i predsednik, dok se sekretar Skupštine grada postavlja na predlog predsednika gradskog parlamenta, na četiri godine i može biti ponovo postavljen.

Na konstitutivnoj sednici neće biti izabran gradonačelnik Beograda zato što se, po zakonu, na toj sednici obavlja samo izbor predsednika i zamenika predsednika, odnosno sekretara i njegovog zamenika.

Medjutim, kako je Tanjugu ranije rekao Vesić, ukoliko se postigne politički dogovor, odbornik koji bude izabran za predsednika Skupštine grada, istog dana može da zakaže novu sednicu na kojoj će biti biran gradonačenik.

"To zavisi od političkih dogovora Srpske napredne stranke sa eventualnim koalicionim partnerima ili odluke same SNS", rekao je Vesić.

Konstitutivnom sednicom predsedavaće najstariji odbornik, odnosno Profir Rančić iz PUPS-a, koji je rodjen 1939. godine.

Njemu će u vodjenju sednice pomagati po jedan predstavnik dve odborničke grupe koje su dobile najviše glasova, a to su SNS i DS.

Kada bude izabran predsednik skupštine, on preuzima predsedavanje sednicom.

Gradonačelnik i Gradsko veće, prema zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mesec dana od dana održavanja konstitutivne sednice gradskog parlamenta, odnosno do 23. maja.

Lider SNS i budući premijer Aleksandar Vučić rekao je ranije da su najozbiljniji kandidati za gradonačcelnika predsednik Privremenog organa Siniša Mali i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Gradonačelnik prestonice bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine grada. Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada. Najviše odbornika u Skupštini grada imaće lista predvođena SNS - 63, DS će imati 22 odbornika, koalicija SPS-PUPS-JS 16, a DS S devet.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.