Položeni venci na spomen obeležje povodom Bitke za Beograd

Izvor: Studio B, 22.Jul.2011, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položeni venci na spomen obeležje povodom Bitke za Beograd

Grad Beograd obeležio 555 godina od velike pobede nad Otomanskom imperijom

Zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić i otpravnik poslova mađarske ambasade u Beogradu Zoltan Varga Hasonič položili su danas cveće na spomen-obeležje na Kalemegdanu posvećeno pobedi nad otomanskom vojskom u bici za Beograd 1456. godine.

Opsada Beograda, koja se desila na današnji dan pre 555 godina, pod vođstvom Janoša Hunjadija, zapamćena je kao dan herojske odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << našeg grada, ali i odbrane hrišćanske Evrope od navale Turaka, podsetio je Alimpić.

- Beograd je posle pada Carigrada 1453. godine bio sledeća strateška tačka Otomanske imperije u pokoravanju Starog kontinenta, sa sultanom Mehmedom II Osvajačem na čelu. Komandant odbrane naše prestonice bio je mađarski vojskovođa Janoš Hunjadi, poznatiji u srpskom narodu kao Sibinjanin Janko, dok je vojska koju je predvodio bila internacionalnog karaktera, sa velikim brojem naših sunarodnika. Tom događaju je dat toliki značaj da je po nalogu tadašnjeg rimokatoličkog poglavara izdat nalog, koji je i dnas na snazi, da se u čast pobede sve hrišćanske bogomolje oglašavaju tačno u podne - ukazao je Alimpić.

Ovo je za mađarski i srpski narod, ali i hrišćansku Evropu, veliki dan koji personifikuje evropsku sposobnost udruživanja snaga i predstavlja primer požrtvovanja za zajednički evropski duh, istakao je predstavnik mađarske ambasade gospodin Hasonič.

On je podsetio da je upravo iz tog razloga, mađarski parlament 22. jul proglasio za Memorijalni dan pobede kod Beograda, zamolivši svoje građane da na dostojan način obeleže ovaj dan.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

555 godina od velike pobede

Izvor: Magyar Szó, 22.Jul.2011

Pre više od pola mijenijuma, tačnije pre 555 godina, upravo na današnji dan, hrišćanska vojska na čelu sa Janošem Hunjadijem (u srpskom narodu poznat kao Janko Sibinjanin) izvojevala je veličanstvenu pobedu nad turskom vojskom na teritoriji današnjeg Beograda i time, bar za izvesno vreme, onemogućila...

Nastavak na Magyar Szó...

Sećanje na opsadu Beograda

Izvor: Danas, 22.Jul.2011

Zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić i otpravnik poslova mađarske ambasade u Beogradu Zoltan Varga Hasonič položili su juče cveće na spomen-obeležje na Kalemegdanu posvećeno pobedi nad otomanskom vojskom u bici za Beograd 1456. godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.