Otkrivanje spomenika caru Nikolaju II Romanovu u novembru

Izvor: 24sata, 02.Okt.2014, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivanje spomenika caru Nikolaju II Romanovu u novembru

Godišnjica oslobođenja Beograda biće obeležena kako dolikuje, proslava počinje 9. oktobra i svakoga dana jedna manifestacija će se održavati u jednoj od ustanova kulture, a centralna manifestacija će biti 16. oktobra, rekao je gradski menadžer Goran Vesić, gostujući na „Studiju B”.

On je najavio da otvaranje spomenika caru Nikolaju II Romanovu neće biti tokom oktobarskih svečanosti, već će se to desiti u novembru, u okviru proslava koje slavi čitava Evropa, završetka >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << Prvog svetskog rata.

- Tada u Srbiju dolazi ruski patrijarh. Mi ovim ne pišemo novu istoriju, već kao narod treba da raščistimo sa tim da neko ko je zadužio ovaj narod, bez obzira na to da li je Rus, Amerikanac, Srbin, treba da dobije poštovanje i zasluge od ovog naroda. Ne treba da nas interesuje ideologija i u kakvim se istorijskim okolnostima to desilo. Takva je situacija sa Ulicom Peke Dapčevića, on je komandovao jedinicama koje su oslobodile Beograd, taj čin je doneo njemu pravo da ga se Beograd seća. Tako je i sa Nikolajem Romanovim koji je spasao srpsku vojsku na Krfu. Da nije bilo ultimatuma Nikolaja Romanova Francuskoj i Britaniji, pitanje je koliko bi brodova došlo po srpsku vojsku, a on je pretio izlaskom iz rata. Ako ima neki grad u svetu u kojem on treba da ima spomenik, to je Beograd. Isto je i sa kraljem Aleksandrom, jer je i on deo istorije ovog naroda - kaže Vesić.

On napominje da "istoriju treba ostaviti istoričarima, a Beograd treba da se seća svakog čoveka koji je učinio nešto za njega".

- Nadam se da ćemo se sećati i inženjera Zarića koji je spasao tramvajski most, kao i Mihajla Pupina po kome će biti nazvan most Zemun-Borča, jer su gledaoci „Studija B” najviše glasali za taj predlog - istakao je Vesić.

"Beograd će pokazati lepotu kroz skrivene fasade"

Gradski menadžer je rekao da će u narednih nekoliko godina projektom o obnovi fasada mnogo njih biti obnovljeno i da će Beograd pokazati svoju lepotu kroz mnoge skrivene fasade pored kojih danas prolazimo i ne primećujemo ih.

- Uspeli smo da pronađemo način da se obnavaljaju fasade u Beogradu, a da grad to ništa ne košta. U pitanju je ideja donatorstva u kulturi. Veoma smo ponosni na taj projekat, radili smo ga veoma dugo. Kada budu obnovljene, videćemo kako se gradilo dvadesetih, tridesetih godina prošlog veka, kao i u pretprošlom veku ili posle Drugog svetskog rata - naveo je Goran Vesić.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Centralna proslava oslobodjenja 16. oktobra

Izvor: Beta, 02.Okt.2014

BEOGRAD, 2. oktobra 2014. (Beta) - Obeležavanje 70. godišnjice oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu počeće 9. oktobra, a centralna manifestacija biće 16. oktobra, najavio je u četvrtak gradski menadžer Goran Vesić..."U Beogradu će 16. oktobra biti vojna parada, a tada u Beograd dolazi...

Nastavak na Beta...

Otkrivanje spomenika caru Nikolaju II Romanovu u novembru

Izvor: Blic, 02.Okt.2014

Godišnjica oslobođenja Beograda biće obeležena kako dolikuje, proslava počinje 9. oktobra i svakoga dana jedna manifestacija će se održavati u jednoj od ustanova kulture, a centralna manifestacija će biti 16. oktobra, rekao je gradski menadžer Goran Vesić, gostujući na „Studiju B”...On...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.