Izvor: Politika, 25.Okt.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glumu sklonio u stranu i odlučio da pravi sapune

U beogradskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje juče uručeni ugovori za podsticaje u samozapošljavanju. – Sami svoje gazde uz podršku države

Glumac Vladimir Vasilić iz Beograda ne mora više da brine da li će na vreme naučiti tekst ili zakasniti na probu. Može da planira odmor kad god poželi i više neće imati šefa nadglavom. Sa 33 godine,Vladimir je postao vlasnik firme koja se bavi proizvodnjom ručno pravljenih sapuna. Glume se nije odrekao, već ju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je na izvesno vreme „sklonio sa strane”. Šest godina radio je u Šabačkom pozorištu, a nekoliko godina i na sinhronizaciji crtanih filmova. Na birou rada je već dve godine, a san da postane mladi gazda omogućila mu je – država. Nedavno je konkurisao za program samozapošljavanja pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ), prošao dvodnevnu obuku, nadležnima predočio biznis plan svog preduzeća... I onda je do njega stigla dobra vest. Stekao je pravo da registruje firmu, a država mu je zauzvrat poklonila 160.000 dinara za pokretanje biznisa.

– Priča o glicerinskim sapunima učinila mi se interesantnom. Gledao sam emisiju u kojoj neka gospođa proizvodi sapune po staroj tehnologiji, što mi se nije dopalo. Malo sam istraživao, pohađao i razne seminare gde sam naučio da Englezi prave najčistije biljne baze za izradu takvih sapuna. Saznao sam i da na tržištu postoje baze koje mogu da se uvezu iz Kine, ali su po zdravlje potencijalno opasne. Zato sam na kraju odlučio da otvorim svoju radionicu u kojoj ću proizvoditi kvalitetne sapune – kaže Vladimir Vasilić, jedan od 106 Beograđana koji su ostvarili pravo na subvenciju za samozapošljavanje. Pomoć države nije prevelika, dodaje on, ali da te bespovratne podrške nije bilo verovatno bi mu trebalo više hrabrosti da otvori firmu.

– O preduzetništvu nisam znao ama baš ništa. Ali sam verovao da svoju kreativnost mogu da iskoristim za nešto što bi moglo da bude izvor zarade – zadovoljan je Vladimir.

Šansa da pokrene sopstveno preduzeće dobila je i Sanja Mandić, diplomirani ekonomista, koja je posle 13 godina staža ostala bez posla. Firma u kojoj je radila više ne postoji, pa je Marina pre četiri meseca završila na birou.

– Imam sreću da mi je hobi prerastao u posao. U radnji koju sam nazvala „Važna je pažnja” izrađujem cvetne dekoracije za sve prilike. Novčana podrška je dragocena, pa makar i kada ne može da pokrije sve potrebe. Taj novac odlučila sam da uložim u opremanje, a prvenstveno reklamiranje radnje, što očekujem da će mi se višestruko isplatiti – uverena je Sanja Mandić.

I četrdesetpetogodišnji Željko Simić, nekadašnji komercijalista, nedavno je uplovio u knjigovodstvene vode. U tajne biznisa ga je uvela supruga koja je po struci ekonomista. Pošto je Željko na evidenciji NSZ-a već tri godine jer je proglašen tehnološkim viškom, odlučio je da ne čeka šansu već da je sam stvori. Od novčane pomoći države kupio je program za knjigovođe i deo sredstava iskoristio za plaćanje poreza i doprinosa.

Manje nezaposlenih na evidenciji

Osim 106 subvencija za samozapošljavanje, u beogradskoj filijali NSZ-a juče su uručeni i ugovori za programe javnih radova. Država je odlučila da pomogne 11 poslodavaca – izvođača javnih radova, na kojima će u narednom periodu biti uposlene 52 osobe sa invaliditetom.

– Ove godine opredeljeno je 600 miliona dinara za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja. Subvencijama za samozapošljavanje biće obuhvaćeno oko 6.000 nezaposlenih, a kroz javne radove 1.300 osoba sa invaliditetom, za šta će biti izdvojeno 240 miliona dinara. Broj nezaposlenih smanjuje se u poslednjih sedam meseci, što pruža nadu da su vladine mere, sistemski zakoni i povećane aktivnosti na fiskalnoj konsolidaciji dali određene rezultate i da se u velikoj meri siva ekonomija smanjila – kazao je Zoran Martinović, direktor NSZ-a. Prema podacima ove službe u julu i avgustu 43.082 osobe sa njihove evidencije dobilo je posao, dok je u prvoj polovini ove godine do zaposlenja došlo 100.578 građana Srbije.

SUBVENCIJA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

78 za nezaposlene osobe (160.000 dinara)

15 za nezaposlene romske nacionalnosti (160.000)

13 za osobe sa invaliditetom (200.000 dinara

JAVNI RADOVI

9 programa u oblasti socijalne, humanitarne i kulturne delatnosti

2 programa u oblasti održavanja i zaštite životne sredine i prirode

M. Brakočević

objavljeno: 25.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.