Biramo život!

Izvor: 025info.rs, 21.Avg.2014, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biramo život!

Somborsko društvo za borbu protiv raka obeležava 45 godina postojanja. Tim povodom, a u organizaciji Biljane Benić, predsednice apatinske sekcije pomenutog društva, u biblioteci Miodrag Borisavljević u Apatinu, održano je predavanje posvećeno zdravlju, ujedno i promocija portala "Biramo život". Pozdravnu reč održala je gospođa Benić, ujedno pozvavši zainteresovane članove na besplatan zajednički izlet, obilazak fruškogorskih manastira.

Prim. dr Đerđi >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << Šarić, predsednica Centra Zdravka u Somboru, predstavila je portal Biramo život (http://biramozivot.rs/) koji je ove godine napravljen u saradnji sa nekoliko udruženja za borbu protiv raka iz Sombora, Beograda, Novog Sada, Vrnjačke banje. Projekat je finansirala američka ambasada, a proširen je i na sve društvene mreže. Dr Šarić je objasnila kako sam portal zapravo predstavlja korake kretanja kroz proces lečenja.

U okviru predavanja obratila nam se i Jagoda Drljača, diplomirani pravnik, inače pravni savetnik udruženja. Ona je govorila o pravima pacijenata u prolasku kroz lečenje, a njeno angažovanje u društvu novitet je i svakako olakšavajuća okolnost u borbi sa ovom opakom bolešću. Primer dobrog rada mlade pravnice je to što je za pacijente iz Sombora, pa čak i Leskovca, uspela da izdejstvuje besplatno vađenje krvi u okviru redovne terapije, koje su do sad morali plaćati.

Na predavanju je takođe predstavljen projekat i brošura: "Napravimo promenu zajedno" (pogledajte OVDE), a kojim se žene obučavaju prevenciji raka ginekoloških organa. Još jedan gost predavanja, dr Nikola Šarić, svim prisutnima se predstavio govoreći upravo o prevenciji raka ginekoloških organa, prvenstveno raka grlića materice.

Na kraju predavanja obratila nam se i Slavica Periškić, autor projekta, žena koja je pre 16 godina operisana od raka dojke i koja se izlečila. Ona je pričala o tome koliko je uloga udruženja važna za kvalitet odnosa pojedinca i zajednice prema zdravlju.

Ono što je nama bilo posebno interesantno je to što su gosti predavači upućeni u problem koji muči Apatinke već neko vreme, a tiče se toga da nemamo ginekologa. Kada su to spomenuli, nismo mogli a da se ne zapitamo da li oni rade nešto po pitanju toga da se reši taj problem koji muči celu zemlju. Rečeno nam je da će se oni svakako zalagati da Ministarstvu zdravlja predoče važnost prevencije. Ono za šta se takođe već neko vreme zalažu je organizovani skrining za žene. Dali su nam primer Švedske koja je nakon uvođenja organizovanog skrininga broj obolelih smanjila čak za četiri puta. Mi se iskreno nadamo da će i Srbija prepoznati značaj organizovanog skrininga i da će ćemo ubuduće biti poznati po niskoj stopi obolelih.

Važno je napomenuti da svi zainteresovani Apatinci, bilo da su oboleli, bilo da imaju nekog obolelog od raka, a žele da postanu članovi Društva za borbu protiv raka, mogu da se jave Biljani Benić na telefon 063/8801207. Pored saveta lekara, psihologa i pravnika, društvo često organizuje druženja i izlete, a iskustva članova koja oni nesebično dele sa drugima, takođe su od velikog značaja za obolele i njihove porodice.

Novinar

email: jelena@025info.rs
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.