Šengen na rendgenu

Izvor: RTS, 05.Sep.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šengen na rendgenu

Ne može četiri-pet zemalja u Evropi snositi teret migrantske krize, poručila je Angela Merkel. Četiri zemlje su na to već negativno odgovorile. Istovremeno, evropska istraživačka agencija Stratfor pokazuje da evropski lideri razmatraju izmenu Šengenskog sporazuma i dodatna ograničenja slobode kretanja. Kako bi se to moglo odraziti na Evropsku uniju, ali i Srbiju? >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na tačkama, kao što je grčko ostrvo Lezbos, trebalo bi da se razdvajaju izbeglice od migranata. To predviđa plan nemačke kanelarke i francuskog predsednika. Oni za koje se utvrdi da su ilegalni migranti, biće vraćeni u zemlje iz kojih su došli. Ostali će, u skladu sa kvotama, biti raspoređeni po zemljama Evropske unije.

"U nedelju ćemo, unutar Velike koalicije, razmotrtiti rešenje problema: kako da ojačamo finansijsku podršku lokalnim vlastima i državama i kako da ravnopravno podelimo teret. Ne može četiri-pet zemalja nositi sve na svojim leđima", poručuje nemačka kancelarska Angela Merkel.
Plan Angele Merkel već ima šanse da propadne. Članice tzv. Višegradske grupe - Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska su ideji o ravnopravnoj raspodeli 120.000 izbeglica rekle NE. Mađarski premijer predviđa i kraj starog kontinenta ako se ulazak izbeglica ne spreči.
"Ako ne zaštitimo naše granice, doći će nam desetine miliona migranata i to će značiti kraj Evrope. Pre ili kasnije, postaćemo manjina na sopstvenom kontinentu", smatra mađarski premijer Viktor Orban.
Ministri unutrašnjih poslova Mađarske, Austrije, Srbije i Makedonije, potpisali su memorandum o zajedničkoj kontroli granica.
Očigledno, sloboda kretanja je već ograničena. Dodatno bi je suspendovala izmena Šengenskog sporazuma, koju evropski lideri navodno razmatraju. Poznavaoci prilika ističu da granice unutar šengena nisu novost, ali da su opravdane samo u određenim okolnostima.
"Tu postoji mnogo dvoličja, kritikuje se Orban, a ne kritikuje se Španija koja ima dva zida, ne kritikuju se Grčka i Bugarska koje su ga gradile, čak su dobile sredstva iz EU", napominje dopisnik Politike iz Nemačke Nenad Radićević.
Vladimir Petronijević, iz Grupe 484, kaže da je činjenica da Šengen predviđa mogućnost uvođenja vanrednih mera u vanrednim okolnostima.
"Ali, kada vanredne okolnosti postanu redovne, i onda imate de fakto granicu između Madjarske i Austrije - efekti pogađaju sve koji se kreću", ukazuje Petronijević.
Posledice bi osetila i Srbija.
"Sigurno bi se preispitivali sporazumi sa zemljama kandidatima o viznoj liberalizaciji, tako da postoji rizik da će u narednih godinu, dve putovanje iz država Balkana u Evropu bez vize biti dovedeno u pitanje", smatra Nikola Jovanović iz Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.
Očekuje se, ipak, da će ekonomski interesi pobediti desnicu i ksenofobiju. Šengenski sporazum neće biti ukinut zbog slobodnog kretanja robe po Evropi, i sve jača evropska desnica moraće da se zadovolji samo jačom kontrolom granica.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.