Merkelova odbila pritisak Olanda

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jun.2016, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova odbila pritisak Olanda

Francuski predsednik Fransoa Oland pokušao je u Berlinu da na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel nametne temu brzog bregzita, ali se kancelarki Merkel ne žuri se da raskine veze sa liberalnim britanskim saveznikom.

Oland želi da iskoristi priliku za uspostavljanje jednog novog poretka koji bi Evropu orijentisao u pravcu smanjivanja mera štednje, odnosno stezanja kaiša.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Angela Merkel je poručila da se treba "čuvati ishitrenih i prostih rešenja koja bi još više podelila Evropu".

Oland, pak, želi da preuzme ulogu evropskog lidera i insistira da razvod sa Britanijom treba da bude što brži, a ne da traje dve godine kako Lisabonski ugovor to predviđa. To bi omogućilo da se blokiraju inicijative krajnje desnih partija kao što je Nacionalni front i zaplaše oni koji bi da iniciraju referendume za izlaz iz EU poput britanskog.

Oland, kojeg iduće godine čekaju novi predsednički izbori, predlaže jačanje evrozone kao jedne koherentne, jače i efikasnije naddržavne celine koja bi počivala na savezu Pariz-Berlin-Rim.

Kancelarka Merkel, koju sledeće godine čekaju parlamentarni izbori, vrlo oprezno gleda na ovakvu ideju koja podrzumeva i ujedinjavanje budžeta, zajedničku finansijsku i ujednačenu poresku politiku, pa čak i zajednički parlament evrozone.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.