Merkel i Makron za udružen pristup trgovini

Izvor: B92, 24.Jun.2017, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel i Makron za udružen pristup trgovini

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su zajedno podršku snažnijem evropskom pristupu trgovini.

Makron je istakao da blok mora da odgovori ukoliko druge zemlje blokiraju pristup njihovim tržištima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare dvoje lidera na kraju dvodnevnog samita Evropske unije u Briselu, Makron je rekao da je on za politiku otvorenih tržišta, ali da Evropa "ne sme da bude naivna", prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

Angela Merkel je izrazila podršku konceptu reciprociteta u trgovini i investicijama, navodeći da Evropa "mora da odgovori" ako druge zemlje sprečavaju njene kompanije da učestvuju u nadmetanju za dobijanje javnih ugovora.

Ona je u tom kontekstu izdvojila Sjedinjene Države koje su zauzele protekcionistički pristup pod predsednikom Donaldom Trampom, dodaje britanska agencija.

"Ako budemo imali pristup javnim ugovorima u Sjedinjenim Državama, onda i mi možemo da kažemo ''da'' za pristup javnim ugovorima u Evropi", rekla je Merkel.

Ali, kako je dodala, ako tog pristupa tamo nema, onda Evropa mora da razmisli o odgovoru, preneo je Rojters.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.