Godišnji odmori vladaju Nemačkom, a Baltik nosi žrtve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2014, 05:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnji odmori vladaju Nemačkom, a Baltik nosi žrtve

Nemci, neopterećeni mukama kreću "punim gasom" na odmore, a kad Nemačka "predahne", onda su kilometarske kolone disciplinovanih vozača na nemačkim putevima realnost, koja se ne može ni preteći, ni zaobići, ni mimoići.

Auto-moto savez Nemačke, ADAC, upozorio je da se predstojećeg vikenda na brojnim auto-putevima od Alpa do Baltika, naročito, onim prema jugu, očekuju gužve zbog godišnjih odmora.

Kao jedan od auto-puteva, na kojima će biti zakrčenja, navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i A3 Oberhausen - Keln - Frankfurt - Nirnberg, koji je posebno važan za građane Srbije i Balkana, jer vodi u pravcu juga.

Za one koji žele da na julskom suncu izbegnu vožnju "puževim hodom" u kilometarskim kolonama na atoputevima, ukupne dužine preko 13 000 kilometara, savetuju se alternativne rute, ali i polazak na put danas ili sutra kako bi se izbegao "špic" preko vikenda.

Ni oni, koji se sa odmora vraćaju u domovinu, ne bi trebalo da se preterano raduju, pošto "prva tura" stiže ovog vikenda kući, tako da se, naročito, iz pravca skandinavskih zemalja, očekuje veliki broj Nemaca.

Dodatno opterećenje nemačkih auto-puteva ovog vikenda je zbog početka odmora u pokrajinama Hesen, Rajnland-Pfalc i Sar i zbog drugog talasa putnika iz Saksonije, Saksonije-Anhalta i Tiringije.

I Nemci, za koje je odmor, najavljen uredno kod poslodavca još na početku godine svetinja u koju se bez velike muke ne dira, niti bagatelno rasipa, imaju u ove letnje dane, kada Sunce topi asfalt, a pivo prija više nego ikada u godini, takođe, svoje "muke".

Zašto ovog leta nisu uspeli u Španiji da rezervišu svoju omiljenu hotelsku sobu, već jednu "pored" s pogledom na drugo "ćoše" mora, zašto su za svog kućnog ljubimca kupili povodac od nepoznate firme, ili zašto je njihova omiljena radnja promenila raspored stvari na policama....

Ovo su ružičaste predstave o Nemcima i, uz jak espreso i blag povetarac prijaju filantropima, koji se bez povoda i razloga raduju zadovoljstvu drugih, ali realnost i nije baš obojena tim bojama, tako da i Nemci u ove letnje dane imaju svoje probleme, političke, privrede, opšte, istorijske, obrazovne, integracione, lične.....

Pored Majorke, koje Nemci u šali nazivaju svojom 17. pokrajinom, (Nemačka ima 16 pokrajina), jer tamo hrle i stari i mladi i bogati i siromašni, Baltik postaje sve atraktivnija destinacija, a na nemačkim obalama ovog mora istočnjačke lepote, odmara se hiljade gostiju.

Da Baltik, pored širokih plaža, finog peska, ali i zadivljujućih zaliva i fjordova, može da bude i opasan, pokazao je u poslednjih nedelju dana, kada se na nemačkoj strani utopilo osmoro ljudi, među njima i jedno dete.

Nemački mediji javljaju da gosti i nisu baš uvek bili spremni da poštuju zabranu kupanja, niti instrukcije spasilačkih ekipa, tako da je jednom i policija morala da reaguje.

"Anticiklon preko Skandinavije donosi severni vetar, koji na vodi pravi vrtloge i tako su morske struje opasnije, nego inače", objašnjavaju meteorolozi razloge zašto je ovih dana Baltik, koji je zbog svoje blizine sa Berlinom i omiljeno odmaralište nemačkih političara, postao surov.

Pred Nemcima, poznatim svetskim putnicima, spremnim da plate i radi lepote, uživanja ili znatiželje odu na "kraj sveta", stoji još jedno leto uživanja, ali i opasnosti.

Poznati po tome što rado i često putuju i na najudaljenija, najzabitija i najopasnija mesta sveta, Nemci su često bili na meti islamskih otmičara u Jordanu, Avganistanu, Džibutiju, Alžiru, Čadu, Iraku, Iranu ili Jemenu, na "zubu" razjarenih ajkula, u surovim pustinjskim uslovima ili izloženi opasnostima kolumbijske džungle.

I u avanturama Nemci iza sebe imaju državu, koja se angažuje za spas svojih građana, ali sa njima ponekad vodi i "ratove", od kojih je bar jedan izgubila na sudu.

Pre nekoliko godina Nemici R.V., otetoj u Kolumbiji, stigao je "ceh" iz Berlina od 12.640 evra za helikopter kojim je, po oslobođenju, prevezena iz džungle, ona je presavila papir i podnela tužbu, a berlinski sud presudio da Ministarstvo inostranih poslova ne sme otetim nemačkim državljanima da ispostavlja račun za trošak njihovog oslobođenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.