Angela Merkel naredila Mustafi da se dogovori s Vučićem

Izvor: Kurir, 01.Jul.2015, 06:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel naredila Mustafi da se dogovori s Vučićem

Ona je pozvala Beograd i Prištinu da postignu kompromis istakavši da samo napredak u dijalogu omogućava približavanje EU

BEOGRAD - Nakon što je prištinska strana blokirala dogovor u Briselu, oglasila se nemačka kancelarka Angela Merkel i pozvala Beograd i Prištinu da postignu kompromis istakavši da samo napredak u dijalogu omogućava njihovo približavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << EU.

- Imamo veliki interes za postizanje fer dogovora. Vreme je da se postigne kompromis - rekla je Merkelova posle razgovora s kosovskim premijerom Isom Mustafom u Berlinu.

Uslov i sud za OVK

Ona je dodala da dalje približavanje Uniji zavisi od napretka u dijalogu Beograda i Prištine:

- Samo ako tu postoji napredak, postojaće napredak i u vezi s njihovim približavanjem EU. To se odnosi i na Srbiju i na Kosovo.

„Kraljica Evrope“ je, kako su preneli kosovski mediji, Mustafi predočila da su nastavak dijaloga, neophodni kompromis i formiranje specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK tri uslova koja Kosovo mora da ispuni.

Mučni pregovori

Podsetimo, 27. runda dijaloga u Briselu nije urodila plodom ni posle 17 sati pregovora. Premijer Aleksandar Vučić je nakon susreta rekao da su dve delegacije bile veoma blizu postizanju dogovora o Zajednici srpskih opština, koja je bila jedna od četiri teme o kojima se prethodni dan razgovaralo.

- Prištinska delegacija nije želela da prihvati čak ni ona ovlašćenja za ZSO koja imaju opštine, a to su ovlašćenja u domenu urbanog planiranja, zdravstva i ekonomskog razvoja - precizirao je premijer Srbije.

(D. L.)

Preganjali se satima... Vučić i Mustafa


Ivica Dačić

BIĆEMO KONSTRUKTIVNI

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da je u Briselu finaliziran tekst dva sporazuma - o principima za uspostavljanje ZSO i implementaciji dogovora iz oblasti telekomunikacija.

- Finalni politički dogovor, međutim, nije postignut - konstatovala je Mogerinijeva, dodajući da će se odmah razmišljati o budućim koracima. Komentarišući neuspeh dijaloga, šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da će Srbija, i pored neuspeha u Briselu, nastaviti konstruktivno da pristupa dijalogu s Prištinom.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.