UN: Nema mesta za Kurde u Ženevi; Rusi besni

Izvor: B92, 06.Apr.2016, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Nema mesta za Kurde u Ženevi; Rusi besni

Ženeva -- Savet bezbednosti UN odbio je ruski zahtev da i Kurdi budu uključeni u sirijske mirovne procese u Ženevi, saopštio je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

On je naveo da su zapadne zemlje članice Saveta bezbednosti uložile veto, prenosi "Raša tudej".

Čurkin smatra da će ovo na loš način uticati na mirovne procese i međunarodna zalaganja da se u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Siriji prekine rat.

“Zabrinuti smo zbog toga što sirijski Kurdi, istorijski utkani u društvo, još nisu pozvani na mirovne pregovore“, rekao je on, dodajući da je time Zapad uništio ideju o inkluzivnosti sirijskih pregovora.

Čurkin je takođe kritikovao i akcije Ukrajine, koja je “destruktivno uticala na donošenje odluke“.

Izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura je prošlog meseca zatražio da se sirijski Kurdi uključe u pregovore, upozoravajući da bi podela Sirije na manje države bila neodrživa.

“Sirijski Kurdi su važan deo zemlje, treba da pronađemo formulu po kojoj bi i oni imali mogućnost da učestvuju u donošenju mira. Mislim da nijedna osoba u Siriji, ko god ona bila, ne bi bila protiv toga“, rekao je De Mistura.

I ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije u toku nedelje je zatražio da sve partije i sukobljene strane učestvuju u pregovorima.

“Prirodno, kao i u svim sukobima, najvažnije je da postoji dijalog između različitih strana“, naveo je ruski diplomata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN: Nema mjesta za Kurde u Ženevi; Rusi bijesni

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Apr.2016

ŽENEVA - Savjet bezbjednosti UN odbio je ruski zahtjev da i Kurdi budu uključeni u sirijske mirovne procese u Ženevi, saopštio je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin...On je naveo da su zapadne zemlje članice Savjeta bezbjednosti uložile veto, prenosi "Raša tudej"...Čurkin smatra da će ovo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.