Preminuo ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin

Izvor: RTS, 20.Feb.2017, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin umro je u Njujorku, javlja RT. Ruski diplomata je imao 64 godine.
Čurkin je važio za iskusnog diplomatu koji je tokom svoje poslednje dužnosti – šefa ruske Misije pri UN – oštro ulazio u verbalne sukobe, pre svega >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa američkim kolegama, u vezi sa ključnim svetskim pitanjima.

Srpska javnost će ga pamtiti ga kao političara koji je na sednicama Saveta bezbednosti UN oštro kritikovao institucije u Prištini zbog položaja Srba i nealbanaca na Kosovu, ne libeći se da stane na stranu Srbije.
Čurkin je rođen 21. februara 1952. u Moskvi, a diplomatsku karijeru je započeo 1974. godine.
Diplomirao je na Moskovskom institutu za spoljne poslove 1974. i tu je počeo da radi, a doktorirao je istoriju na Diplomatskoj akademiji Sovjetskog saveza 1981. godine.
Imenovan je za ruskog ambasadora pri UN 2006. godine, a bio je i specijalni predstavnik Ruske Federacije u pregovorima o bivšoj Jugoslaviji, od 1992. do 1994. godine. 
Vitalij Čurkin, koji je na mestu ruskog ambasadora na Ist Riveru zamenio Sergeja Lavrova, ostaće upamćen po oštrim duelima sa američkim ambasadorima Džonom Boltonom, Zalom Kalizadom i Suzan Pauer – oko Kosova, bliskoistočnih kriza, Irana...
Između ostalog, bio je direktor Odseka za informisanje Ministarstva za spoljne poslove Sovjetskog Saveza i Rusije, a takođe je bio predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije od 1992. do 1994. godine.
Bio je predstavnik za štampu nekadašnjeg ministra spoljnih poslova SSSR Eduarda Ševarnandzea, ambasador u Čileu, Belgiji, Kanadi, i predstavnik Rusije pri NATO-u.
Od 1992. do 1994. godine je bio zamenik nekadašnjeg šefa diplomatije Rusije Andreja Kozirjeva.
Od 8. aprila 2006. obavljao je dužnost ambasadora Rusije pri UN, zamenivši na tom mestu Andreja Denisova.
Svedočio je u pred Kongresom SAD o nuklearnoj katastrofi u Černobilju, što je bio prvi put u istoriji SSSR da se tako nešto dogodi.
Kako se navodi, iako je tada bio mladi 34-godišnji diplomata, izabran je jer je imao reputaciju nekoga ko tečno govori engleski jezik.
Tečno je govorio ruski, mongolski, francuski i engleski.
Još nije objavljen uzrok smrti ruskog diplomate.
Ruski i svetski zvaničnici izjavili saučešće
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio saučešće povodom iznenadne smrti stalnog predstavnika Rusije pri UN Vitalija Čurkina, prenosi Tas.
Saučešće je uputio i generalni sekratar UN Antonio Guteres, koji je izjavio da je "šokiran" vešću o smrti Čurkina, objavio je Tas, a prenosi Rojters.
I Ambasada SAD u Moskvi uputila je saučešće povodom Čurkinove smrti.
"Naše misli i molitve su sa porodicom i prijateljima Vitalija Ivanoviča Čurkina", navedeno je na zvaničnom Tviter nalogu američke ambasade u Rusiji, prenosi Tas.
Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli nazvala je Čurkina "prijatnim kolegom" koji je vešto predstavljao svoju naciju.
Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je u pismu Sergeju Lavrovu izjavila saučešće i navela da je sa Čurkinom Rusija izgubila jednog od svojih najeminentnijih diplomata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin

Izvor: B92, 20.Feb.2017

Stalni ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin preminuo je iznenada u Njujorku, javlja Sputnjik...Zamenik ambasadora Vladimir Safronkov rekao je za AP da je Čurkinu pozlilo u kancelariji u UN, nakon čega je prebačen u bolnicu, gde je preminuo. Uzrok smrti nije poznat..."Ministarstvo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.