Prosvetari ne odustaju od štrajka, 1. septembra skraćeni časovi

Izvor: Radio 021, 23.Avg.2017, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari ne odustaju od štrajka, 1. septembra skraćeni časovi

Sastanak sindikata prosvetnih radnika s premijerkom i ministrom prosvete završen je bez dogovora i prosvetari kažu da će se najavljeni štrajk održati.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je da je dobro što je došlo do sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, ali da nisu dobili konkretnu ponudu.

"Nismo dobili mogućnost da napravimo nekakav protokol koji smo želeli. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Štrajk ostaje 1. septembra, s tim što imamo obećanje da će premijerka kada bude saznala koliko je moguće povećanje plata za zaposlene u obrazovanju, prvo zvati predstavnike sindikata", rekla je Janković.

Navela je da je tokom sastanka rečeno da država i dalje želi da podrži obrazovanje, ali i da je situacija sa platama u obrazovanju katastrofalna, jer su prosvetari 17 odsto ispod republičkog proseka: "Meni je drago što to ne raduje ni predsednicu vlade i očekujemo da ćemo imati nekakve direktne ponude o tome šta će biti nadalje".

"Što se tiče novca, novca nema, to znamo i pre ovog sastanka. Dakle, novca će za obrazovanje možda biti malo više nego za druge, ali nažalost obrazovanje će i dalje biti 13. prase", navela je Janković.

Ističe da će Unija sindikata održati za 1. septembar najavljeno skraćenje časova na 30 minuta u svim školama članicama, kao i da će u svim većim gradovima napraviti protest i pokušati da objasne šta se tačno dešava.

Navodi da će u to vreme biti završena i javna rasprava o Zakonu o zaposlenima u javnom sektoru. "Ako ministarstvo i vlada budu ostali pri ovakvom zakonu najavljujemo dalje sindikalne akcije i obustavljamo nastavu", kaže Janković. Kako je rekla, najspornije u zakonu je to što "derogira sve ono što su prosvetari sticali, a to su mogućnosti jubilarne nagrade, posebni kolektivni ugovori..."

Brnabić: Štrajk je njihovo pravo

Premijerka Brnabić je izjavila da vlada razume odluku prosvetara o štrajku, ali je istakla i da je situacija u prosveti danas bolja nego ranije. Ona je najavila da će 2018. godine prvi put prosvetni radnici biti u boljem položaju u odnosu na period kada im je plata smanjena za deset odsto.

"Mi bismo više voleli da nema štrajka, ali to je njihova odluka i mi na to nećemo uticati, niti smo ih danas zamolili da ga nemaju, to je njihovo pravo i to ćemo mi u potpunosti poštovati i nastaviti razgovore sa njima", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će, kada iz Ministarstva finansija stigne završna računica za budžet za 2018. i kada se završi sa misijom MMF-a, plate u javnom sektoru biti povećane koliko god je to moguće.

Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.