Prosvetari ne odustaju od štrajka, 1. septembra skraćeni časovi

Sastanak sindikata prosvetnih radnika s premijerkom i ministrom prosvete završen je bez dogovora i prosvetari kažu da će se najavljeni štrajk održati.
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je da je dobro što je došlo do sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, ali da nisu dobili konkretnu ponudu.
 
"Nismo dobili mogućnost da napravimo nekakav protokol koji smo želeli. Štrajk ostaje 1. septembra, s tim što imamo obećanje da će premijerka kada bude saznala koliko je moguće povećanje plata za zaposlene u obrazovanju, prvo zvati predstavnike sindikata", rekla je Janković.
 
Navela je da je tokom sastanka rečeno da država i dalje želi da podrži obrazovanje, ali i da je situacija sa platama u obrazovanju katastrofalna, jer su prosvetari 17 odsto ispod republičkog proseka: "Meni je drago što to ne raduje ni predsednicu vlade i očekujemo da ćemo imati nekakve direktne ponude o tome šta će biti nadalje".
 
"Što se tiče novca, novca nema, to znamo i pre ovog sastanka. Dakle, novca će za obrazovanje možda biti malo više nego za druge, ali nažalost obrazovanje će i dalje biti 13. prase", navela je Janković.
 
Ističe da će Unija sindikata održati za 1. septembar najavljeno skraćenje časova na 30 minuta u svim školama članicama, kao i da će u svim većim gradovima napraviti protest i pokušati da objasne šta se tačno dešava.
 
Navodi da će u to vreme biti završena i javna rasprava o Zakonu o zaposlenima u javnom sektoru. "Ako ministarstvo i vlada budu ostali pri ovakvom zakonu najavljujemo dalje sindikalne akcije i obustavljamo nastavu", kaže Janković. Kako je rekla, najspornije u zakonu je to što "derogira sve ono što su prosvetari sticali, a to su mogućnosti jubilarne nagrade, posebni kolektivni ugovori..."
 
Brnabić: Štrajk je njihovo pravo
 
Premijerka Brnabić je izjavila da vlada razume odluku prosvetara o štrajku, ali je istakla i da je situacija u prosveti danas bolja nego ranije. Ona je najavila da će 2018. godine prvi put prosvetni radnici biti u boljem položaju u odnosu na period kada im je plata smanjena za deset odsto.
 
"Mi bismo više voleli da nema štrajka, ali to je njihova odluka i mi na to nećemo uticati, niti smo ih danas zamolili da ga nemaju, to je njihovo pravo i to ćemo mi u potpunosti poštovati i nastaviti razgovore sa njima", rekla je Brnabić.
 
Ona je dodala da će, kada iz Ministarstva finansija stigne završna računica za budžet za 2018. i kada se završi sa misijom MMF-a, plate u javnom sektoru biti povećane koliko god je to moguće.
  • roditelj

    25.08.2017 03:08
    Dokle više prosveta štrajkuje???
    Ne živimo u Švajcarskoj pa je svima sjajno a jedino prosvetari rade za "jadne plate". Koliko je ljudi u Srbiji koji mesecima ne primaju plate pa odlaze na posao.
    Svaka čast izuzecima, ali većina prosvetara je suviše plaćena za to koliko rade. Letnji raspust, zimski raspust, uskršnji raspust, svaki praznik, svaki vikend slobodan.Uostalom kome ne odgovara nek ide malo na njivu a prepusti svoje radno mesto onome ko želi da radi i onome ko zna zašto je na svom radnom mestu - zbog dece!
    U prosveti je svakako potrebno jedno ozbiljno čišćenje.
    Zamislite scenario da roditeljima i učenicima pukne film, počnu da štrajkuju, bojkotuju nastavu, šta onda?
  • opa

    24.08.2017 08:50
    Kakvo iznenadjenje. Ovo je sad vec postalo prosvetarska tradicija. Nije vise ni vazno da li ce dobiti sta god da je to sto traze, sad je vec vaznije da se prvo polugodiste smrlja i skrati. Sto bi radili ako ne moraju. Puno im je da rade po 20 sati nedeljno, sto ne skratiti na 10, ako se moze.
  • ????????

    24.08.2017 08:24
    @privatnik
    Odregovala sam na "dugujemo drzavi". Ja ovoj drzavi nista ne dugujem, a dala sam joj i previse. Btw, nisam u prosveti i privatnik sam, ali podrzavam nastavnike u strajku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija