Predsednik Venecuele pred štrajk podiže plate

Izvor: Radio 021, 27.Okt.2016, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Venecuele pred štrajk podiže plate

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je objavio da povećava minimalnu zaradu za 40 odsto, uoči generalnog štrajka koji je za petak sazvala opozicija, tražeći njegov odlazak pre isteka mandata.

Minimalna zarada radnika sada je nešto ispod 140 dolara mesečno. Iako zvuči kao veliko, najavljeno povećanje je u stvari minimalno, s obzirom na galopirajuću inflaciju.

Pogođena padom cena nafte, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je izvor 96 odsto deviznog priliva, Venecuela prolazi kroz jednu od najgorih ekonomskih kriza u svojoj istoriji. Inflacija, podstaknuta nestašicama robe svih vrsta, postala je potpuno neobuzdana i prema MMF-u se očekuje da će ove godine dostići 475 odsto i 2017. eksplodirati na 1.660 odsto.

Sinoć je opozicija ujedinjena u koaliciji Stola za demokratsko jedinstvo (MUD) mobilisala stotine hiljada ljudi širom zemlje da protestuju protiv Madura, a zatim je pozvala na opšti štrajk u petak. Opozicija je organizovala ove proteste kao odgovor na to što je Nacionalni izborni savet prekinuo proces za sazivanje referenduma o smenjivanju šefa države.

Protivnici predsednika, takozvani čavisti – nazvani po bivšem predsedniku Ugu Čavesu (1999-2013), traže odlazak Madura, izabranog 2013, čiji mandat ističe 2019. godine, smatrajući da je on odgovoran za ekonomsku krizu. Tenzije rastu po malo svakog dana i dve strane se uzajamno optužuju da sprovode državni udar.

Krajem aprila predsednik je već bio objavio povećanje minimalne plate za 30 odsto, uoči proslave Međunarodnog praznika rada, 1. maja, koji je trebalo da bude obeležen demonstracijama.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.