Izvor: Danas, 18.Dec.2014, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se štrajk prosvetara u školama

Beograd - Sindikati prosvetnih radnika nastavljaju štrajk, a u ponedeljak, 22. decembra, potpuno će obustaviti nastavu na jedan dan i održati proteste u svim većim gradovima u Srbiji. Prosvetari će se u Beogradu u podne okupiti na Trgu Nikole Pašića, a potom je planirana šetnja do Ministarstva prosvete i Vlade, rečeno je na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Iako sindikati najavljuju mogućnost da ocene neće biti zaključene, Štrajkački odbor još nije doneo takvu odluku, niti je to sugerisano nastavnicima u vojvođanskim školama, u kojima se u utorak, 23. decembra, završava prvo polugodište. Na pitanje Danasa da li bi takav potez doveo u neravnopravan položaj đake iz Srbije, koji na raspust odlaze 30. decembra, Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika odgovorila je odrečno, uz ocenu da je „skandalozno“ da u jednoj državi postoje dva školska kalendara. Sindikati kažu da će biti „na vezi“ sa svojim članstvom, ali da se eventualna odluka o nezaključivanju ocena može očekivati tek u sredu.

- Ne bih volela da se u ovom štrajku govori o žrtvovanju dece, jer sve što radimo je u njihovom interesu, da bi imali kvalitetno obrazovanje - navela je Jankovićeva.

Sindikati su poručili da neće prekinuti štrajk dok ne potpišu sporazum sa vladom i da više ne veruju nikakvim obećanjima, jer su mnogo puta bili izigrani. Jasna Janković je rekla da se u budžetu Ministarstva prosvete lako može pronaći 22 milijarde evra, koliko je godišnje potrebno da se nadomesti smanjenje plata zaposlenih u prosveti za 10 odsto.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Štrajk prosvetara: Da li će đaci ostati neocenjeni?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Dec.2014, 12:25

Sindikati prosvetnih radnika nastavljaju štrajk, a u ponedeljak, 22. decembra, potpuno će obustaviti nastavu na jedan dan i održati proteste u svim većim gradovima u Srbiji...Prosvetari su najavili da će se u Beogradu u podne okupiti na Trgu Nikole Pašića, a potom je planirana šetnja do Ministarstva...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.