NBA
NBA

Nacionalna košarkaška asocijacija ili NBA je vodeća profesionalna košarkaška liga u SAD i Kanadi.
U trci za osvajanje šampionskog prstena učestvuje 29 timova iz SAD i jedan iz Kanade.
Nba je aktivni član košarkaškog saveza Sad. Liga je osnovana 6. juna 1946. godine u Njujorku pod nazivom Američka košarkaška asocijacija ili BAA. Ime koje danas nosi usvojeno je u jesen 1949. godine, nakon udruživanja sa konkurentskom ligom koja je do tada nosila naziv Nacionalna košarkaška liga ili NBL. Danas Nba liga ima trideset klubova i podeljena je na dve konferencije: Istočnu i Zapadnu.

Svaka konferencija se sastoji iz tri divizije i to: Istočna konferencija 1 Atlantska divizija, 2 Centralna divizija, 3 Jugoistočna Evropa. I druga Zapadna konferencija: 1 Severozapadna divizija, 2 Jugozapadna divizija, 3 Pacifička divizija. Veliki broj neameričkih i stranih igrača koji su igrali u manjim klubovima prešli su u NBA i postali slavni: Vlade Divac Srbija kao Srpski nba igrač koji je 26. pik na draftu proglašen 1989. godine, Dirk Novicki iz Nemačke kao najkorisniji igrač Svetskog prvenstva 2002, Evropskog prvenstva 2005. i najkorisniji igrač lige 2006. godine.
Tu su na listi i Toni Parker iz Francuske najkorisniji igrač Nba finala i Jao Ming iz Kine kao prvi draft 2002. godine. Američki igrači dolaze sa koledža, a neamerički iz klubova.

Svaka regularna Nba sezona počinje u jesen, obično krajem oktobra ili početkom novembra, i u njoj svaki tim igra 82 utakmice podjednako podeljene na svom terenu i na gostovanju. Liga se deli na istočnu i zapadnu konferenciju i svaka od njih čini 15 timova podeljenih u tri divizije. Jedan klub u regularnoj sezoni četiri puta mora da igra sa svakim protivničkim timom iz iste divizije, tri do četiri puta sa protivnicima iz ostalih divizija u okviru iste konferencije i po dva puta sa protivnicima iz druge konferencije.
U februaru se tradicionalno održava Ol-star utakmica. Pre te utakmice navijači u Sadu, Kanadi i širom sveta, preko interneta biraju pet igrača iz svake konferencije. A oni sa najviše dobijenih glasova pojavljuju se u početnoj petorci na tim utakmicama. Trenere i stručne štabove isto biraju navijači, kako bi oni odabrali ostalih 14 igrača koji će Ol-star utakmicu započeti sa klupe za rezervne igrače.

Igrač sa najboljim rezultatom tokom utakmice dobija MVP nagradu i titulu za najkorisnijeg igrača. Odmah nakon ol-star utakmice igrači više ne mogu do kraja sezone menjati klub unutar lige. Pored ol-star utakmice održava se još takmičenje u šutiranju trojki i zakucavanjima.
Ova se takmičenja održavaju tokom NBA Ol star vikenda. NBA plej-of počinje krajem aprila, sa osam timova iz svake konferencije koji su se kvalifikovali za za plej-of. U prvom krugu doigravanja klubovi su podeljeni u četiri para, a u svakom paru isti protivnici igraju međusobno utakmice sve dok jedan od njih ne ostvari četiri pobede kako bi se kvalifikovao u konferencijsko polufinale. Dva kluba koji u polufinalu prvi ostvare četiri pobede ulaze u konferencijsko finale u kojem takođe igraju do ostvarene pobede u nizovima.

Pobednici finala se susreću u NBA finalu, koje se održava tokom juna. A klub koji u njemu ostvari pobede postaje šampion NBA lige. Boston Seltiksi je tim koji je sa 16 titula najuspešniji klub u istoriji Nba lige. Ostali uspešni timovi su: Los Anđeles Lejkersi sa 14 titula, Čikago Bulsi sa šest titula, i San Antonio Sparsi koji su od 1999. godine osvojili četiri titule.
Nba liga se kod nas gleda i redovno prati preko satelita i stranih kanala, sportski kanali takođe prenose utakmice.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Mnogi veruju da Džoker ovo poniženje Lebronu nikada nije zaboravio – sad mu vraća sa kamatom /VIDEO/

Nikola Jokić se nalazi na korak da drugi put uzastopno "počisti" ekipu Los Anđeles Lejkersa u prvoj rundi plej-ofa NBA lige. Da li će mu to poći za rukom, saznaćemo već ovog vikenda, tačnije u noći između...

Izvor: Sportal.rs, 27.Apr.2024, 12:35

Detaljnije >>

Kakvo ludilo na meču Indijana – Milvoki: Drama je trajala do poslednje sekunde, pogledajte završnicu za infarkt /VIDEO/

Indijana Pejsersi su ostvarili pobedu nad Milvoki Baksima nakon produžetaka rezultatom 121:118, te tako vode sa 2-1 u NBA plej-of seriji. Susret je bio napet bukvalno do samog kraja.

Izvor: Sportal.rs, 27.Apr.2024, 11:04

Detaljnije >>

Ovakva provokacija dugo nije viđena u NBA! Zbog sličnog ispada je Embid već ostao bez 25.000 dolara /VIDEO/

Minesota Timbervulvsi poveli su sa 3:0 u prvoj rundi NBA plej-ofa pošto su i u trećem meču savladali Finiks Sanse na gostujućem parketu rezultatom 126:109. Minesotu...

Izvor: Sportal.rs, 27.Apr.2024, 10:08

Detaljnije >>

NEĆETE VEROVATI U KAKVOM JE AUTOMOBILU LUKA DONČIĆ DOŠAO NA UTAKMICU: Vozilo koje je oduševilo sve! (VIDEO)

Zaista privukao pažnju cele javnosti. Košarkaši Dalas Maveriksa su su prilično lako savladali Los Anđeles Kliperse 101:90 i poveli sa 2-1 u četvrtfinalnoj seriji Zapadne konferencije NBA lige. Luka Dončić, najbolji pojedinac na meču, je dao 22 poena, uhvatio 10 skokova i podelio...

Izvor: HotSport.rs, 27.Apr.2024, 09:41

Detaljnije >>

Košarkaši Dalasa i Indijane poveli 2:1 u serijama, Minesota na korak od prolaska

Košarkaši Dalasa i Indijane poveli 2:1 u serijama, Minesota na korak od prolaska

Košarkaši Dalasa i Indijane su pobedama u noćas odigranim mečevima plej-ofa NBA lige poveli 2:1 u četvrtfinalnim serijama konferencija, dok je Minesota slavila i u Finiksu i povela 3:0 u seriji.. Najzaslužniji za pobedu Dalasa protiv Los Anđeles Klipersa rezultatom 101:90 i vođstvo 2:1 u seriji bio je Luka Dončić. Slovenački reprezentativac je postigao 22 poena uz deset skokova, devet asistencija i dve ukradene lopte. Kajri Irving je dodao 21 poen...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2024, 09:34

Detaljnije >>

Potvrđeno, ko konkuriše Jokiću za MVP nagradu, kome će pripasti ostala priznanja?

Košarkaš Denvera Nikola Jokić jedan je od trojice kandidata za nagradu za najkorisnijeg igrača (MVP) regularnog dela sezone, objavila je NBA liga prošle noći. Konkurenti srpskom centru će biti košarkaš Dalasa Luka Dončić i Šej Gildžes Aleksander iz Oklahome. Ako pobedi, Jokić bi postao deveti igrač sa tri ili više MVP priznanja, pridruživši se tako Karimu Abdulu Džabaru (šest), Majklu Džordanu i Bilu Raselu (pet), Viltu Čemberlenu i Lebronu Džejmsu (četiri), te Mozesu Melonu,...

Izvor: Piplmetar.rs, 27.Apr.2024, 09:30

Detaljnije >>

UMALO TUČA NA MEČU DALASA I KLIPERSA: Tim iz Teksasa plovi ka plej-ofu! (VIDEO9

Uh moglo je biti nezgodno. Košarkaši Dalas Maveriksa su su prilično lako savladali Los Anđeles Kliperse 101:90 i poveli sa 2-1 u četvrtfinalnoj seriji Zapadne konferencije NBA lige. Luka Dončić, najbolji pojedinac na meču, je dao 22 poena, uhvatio...

Izvor: HotSport.rs, 27.Apr.2024, 08:42

Detaljnije >>