Izbori
Izbori

Izbori su postupak kojim narod tj birači poveravaju obavljanje političke vlasti predstavničkom telu, koji predstavljaju narodnu suverenu volju, izbori su zbog toga izvor legitimiteta celog sistema državne vlasti. Izbori su dakle mehanizam putem kojeg moderne demokratije biraju članove svog parlamenta i izvršnu vlast a negde i članove sudske vlasti. Izbori se odigravaju na nacionalnoj liniji i lokalnoj liniji.

Na nacionalnoj liniji se biraju članovi nacionalnog državnog parlamenta, vrhovnog predstavničkog tela građana, ukoliko se on ne bira nekim drugim putem u parlamentu, ili u monarhiji. Na regionalnoj liniji se biraju članovi lokalnog predstavničkog tela opštinske i lokalne vlasti kao i drugi predstavnici gradonačelnici i načelnici. Osim državnih izbori se sprovode i u raznim političkim strankama, organizacijama, korporacijama.

Izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike, 90 dana pre isteka mandata Narodne skupštine. Poslanici se biraju u Republici Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici, primenom izbornog sistema, glasanjem za izborne liste i raspodelom poslaničkih mandata srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste. Pravo da bira narodne poslanike i da bude biran za narodnog poslanika ima poslovno sposoban državljanin Republike Srbije koji je navršio 18 godina života i ima prebivalište u Srbiji. Izborne liste kandidata za narodne poslanike mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije pokreta, i udruženja građana. Na izbornoj listi može da bude najviše 250 kandidata, uz listu se dostavlja i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača gde svojim potpisom podržavaju listu.

Svakom biraču se pet dana pre održavanja izbora dostavlja obaveštenje o danu održavanju izbora, sa brojem biračkog mesta, i broj pod kojim je upisan u izvodu biračkog spiska. Na dan izbora biračka mesta se otvaraju u 7.00 časova a zatvaraju se u 20.00 časova. Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu sa glasačkog listića. Glasa se zaokruženjem rednog broja ispred liste za koju se glasa. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata i mesta koji je srazmeran broju dobijenih glasova.

U raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje 5% glasova od broja glasova birača koji su glasali. Narodna skupština ne može da bude raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja.
Predsednik Republike je dužan da ukazom raspusti Narodnu skupštinu određenim ustavom.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

"Biračima će teško objasniti zašto učestvuju na lokalu, a bojkotuju beogradske izbore" Stručnjaci za Blic TV o bojkotu dela opozicije: Ko je najveći dobitnik raspada opozicione koalicije? (VIDEO)

Opozicija se podelila oko učešća na lokalnim izborima u Beogradu 2. juna. Izborna trka počinje za sve, osim za one koji će ih bojkotovati, mada je i tu situacija...

Izvor: Blic, 27.Apr.2024, 05:31

Detaljnije >>

GIK: Proglašena četvrta izborna lista za beogradske izbore, Za zeleni Beograd – Dr Dejan Žujović

Gradska izborna komisija proglasila je danas izbornu listu Grupe građana "Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - Dr Dejan Žujović", koja je četvrta po redu proglašena za lokalne izbore u Beogradu.

Izvor: Danas, 26.Apr.2024, 23:20

Detaljnije >>

FERKA poziva građane da podnesu prigovore na izborne liste sa imenom predsednika države: Vučiću, briši ime sa listića!

BEOGRAD. Budući da su izbori za jedinice lokalne samouprave raspisani danas, Građanske. inicijative traže od predsednika države Aleksandra Vučića da ne da saglasnost da. njegovo ime bude u nazivima izbornih lista, jer on nije kandidat. Ukoliko on, ipak,. nastavi sa dosadašnjom praksom, pozivamo građane da podnesu prigovore na. svaku izbornu listu u svakoj opštini i gradu koja nosi Vučićevo ime. Podsećamo da su Građanske inicijative...

Izvor: JUGpress.com, 26.Apr.2024

Detaljnije >>

Bajden i Tramp prihvataju javnu debatu pred izbore

Predsednik SAD Džozef Bajden i njegov opozicioni protivkandidat na predsedničkim izborima u novembru Donald Tramp izjavili su danas da prihvataju javnu debatu pred izbore.

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Apr.2024

Detaljnije >>

Manojlović: Posle razlaza opozicije, bojkot nema smisla

Direktor kampanja pokreta "Kreni-Promeni" Savo Manojlović izjavio je danas da je odluka da se učestvuje...

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Apr.2024

Detaljnije >>

GIK: Proglašena lista GG za zeleni Beograd: Kad, ako ne sad - dr Dejan Žujović

GIK: Proglašena lista "GG za zeleni Beograd: Kad, ako ne sad - dr Dejan Žujović"

Gradska izborna komisija (GIK) proglasila je danas četvrtu izbornu listu "Grupa građana za zeleni Beograd: Kad, ako ne sad - dr Dejan Žujović" za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda 2. juna.. U rešenju GIK-a objavljenom na sajtu Republičke izborne komisije (RIK) navodi se da izborna lista ispunjava sve zakonom propisane uslove za proglašenje liste. GIK je saopštio i da su u njegov prošireni sastav na predlog...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2024

Detaljnije >>

Proglašena i četvrta lista za beogradske izbore: Grupa građana Dejana Žujovića

Gradska izborna komisija usvojila je Rešenje o proglašenju izborne liste broj 4. "Grupa građana - za zeleni Beograd - kad...

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Apr.2024

Detaljnije >>