Formula 1
Formula 1

Formula 1 je osnovana 1950. godine. Ovaj sport je veoma popularan ako ne i najpopularniji od svih moto sportova.
Takmičenje se sastoji od 20 trka i igra se od marta do novembra. Vozači reprezentuju svoje timove za koje nastupaju. Svaki vozač se bori za osvajanje titule najboljeg vozača, a njihovi timovi za koje vozači voze se bore za titulu najboljeg tima u sezoni.
Mašine se svake godine menjaju i unapređuju što veoma utiče na učinak vozača. Najuspešniji vozač F1 je Mihael Šumaher.

Što se timova tiče najuspešniji tim je Scuderia Ferari, u kojem je popularni Šumi osvojio većinu svojih titula. F1 je sport u kome se spajaju neverovatna brzina i umeće vozača. To ga i čini danas toliko uspešnim. Po statistici i listama novinara na prvom mestu je najuspešniji vozač Šumaher, ovaj leteći Nemac je ostvario 91 pobedu u karijeri, gde je i osvojio rekordnih sedam naslova svetskog prvaka. Šumaher je vlasnik i brojnih drugih rekorda u Formuli 1, kao što su najveći broj pole positiona, osvojenih bodova, i broja pobeda u jednoj sezoni.

Drugo mesto pripada profesoru Alanu Prostu, on je četvorostruki svetski prvak koji je u karijeri osvojio 51 pobedu u 200 trka. Treći na listi je tragično preminuli Brazilac Ajrton Sena, bivši trostruki svetski prvak i pobednik ukupno 41 trke.
Formula je vrhunac auto moto sporta i svaki vozač na svetu sanja da bar jednom u životu sedne u najsavršeniji automobil na svetu bolid Formule 1. Formulu 1 čine spoj snage, izdržljivosti i inteligencije vozača, nauke o aerodinamici, i najbolja auto kompjuterska tehnologija. Mnogi smatraju da je Formula 1 samo vožnja u krugovima, ali zapravo suština je da u ovom sportu hiljaditi deo sekunde pravi razliku između pobednika i gubitnika.
Iako je Formula 1 šampionat po zvaničnim informacijama osnovan 1950. godine pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilske federacije FIA, koreni formule datiraju još iz perioda pre prvog svetskog rata.

I naša zemlja je bila domaćin trke Formule 1, u Beogradu 1939. godine pred sam početak rata. Prvi automobili koji su učestvovali u ovom takmičenju nisu bili ni slični današnjim automobilima Formule 1, ličili su na krastavce sa točkovima. Tokom decenija kako je napredovala tehnologija automobili Formule 1 su postajali sve brži i napredniji, za razliku od prvih formula sadašnji imaju veliki broj elektronskih i aerodinamičnih dodataka koji pomažu vozačima da postignu velike brzine ili preteknu druge vozači na stazi.
Prva glavna trka Formule 1 se vozila u Velikoj Britaniji 13. maja 1950. godine i prvi pobednik je bio Đuzepe Farina u svojoj Alfi Romeo, a ujedno je bio i prvi zvanični šampion sveta u Formuli 1 iste godine. Sam start trke je i najbitniji deo jer na samom startu pa kroz par prvih krivina, vozači mogu da nadoknade ili izgube po nekoliko mesta.

Nakon starta i prvih nekoliko krivina timovi počinju da planiraju strategije kojima određuju na koji način će njihovi vozači da održavaju gume, količinu goriva i kada će da odu u pit stop, na zamenu guma i podešavanje prednjeg i zadnjeg krila. Pit stopovi sada traju u proseku od dve do tri sekunde, prilikom čega mehaničari promene sve četiri gume, podese zadnje i prednje krilo, i promene nos bolida. Jedan bolid u pit stopu opslužuje 16 do 18 mehaničara istovremeno.
Kroz pit stop, vozači mogu da nadoknade ili izgube mesta u trci, u zavisnosti od brzine kojom njihovi mehaničari odrade posao, jer iako zamena traje par sekundi, zajedno sa ulaskom i izlaskom iz pit lanea kompletan pit stop traje do dvadesetak sekundi što je ogromno vreme za Formulu 1.
Najsavršeniji start uz najbolju strategiju i najbrže pit stopove često određuje i pobednika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Formula preletela Formulu VIDEO

Formula preletela Formulu VIDEO

Pre početka trke u Balrimoru desila se neočekivana "akcija".

Izvor: medio.rs, 07.Sep.2011, 20:17

Detaljnije >>

Meklaren podržava Hamiltonov način vožnje

LONDON - Ekipa Meklarena neće tražiti od Luisa Hamiltona da promijeni način vožnje uprkos lošoj sezoni u šampionatu, saopšteno je iz britanskog tima Formule 1.

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Sep.2011

Detaljnije >>

U Jemenu ubijena tri pripadnika Al Kaide

U Jemenu ubijena tri pripadnika Al Kaide

Tri pripadnika Al Kaide ubijena su danas kada je bombardovano njhovo skrovište u Jemenu, saopštili su zvaničnici.. Prema zvaničnicima koji nisu želei da im se objavi ime, tokom bombardovanja skrovišta pripadnika Al Kaide u jemenskoj provinciji Abjan poginula su i dva jemenska vojnika. Pobunjenici za koje se veruje da pripadaju Al Kaidi...

Izvor: Blic, 07.Sep.2011

Detaljnije >>

Meklaren ne da na Luisa!

Meklaren ne da na Luisa!

Ekipa Meklarena neće tražiti od Luisa Hamiltona da promeni nači vožnje uprkos lošoj sezoni u šampionatu, saopšteno je iz britanskog tima Formule 1.

Izvor: Mondo, 07.Sep.2011

Detaljnije >>

Volvo kamion brži od Ferrarija?! (VIDEO)

Volvo kamion brži od Ferrarija?! (VIDEO)

Dosad smo videli kojekakve "eksperimente" na 402 metra, ali na ovaj koji možete pronaći u nastavku ne nailazi se svaki dan.. Ko bi normalan pomislio da kamion ima šanse protiv propetog konjića iz Maranela u pravolinijskoj trci na 402 metra? Formula preletela drugu Formulu (VIDEO). Kako stvari stoje, kandidat se našao, ali nekako se čini da u slobodno vreme hibridni Volvo Mean Green baš i ne vuče prikolice. Kadilak posramio Ferari...

Izvor: S media, 07.Sep.2011

Detaljnije >>

Hamilton može i dalje da bude agresivan

Hamilton može i dalje da bude "agresivan"

Luis Hamilton trenutno je na petom mestu u generalnom plasmanu vozača u šampionatu Formule 1. Britanac ima 146 bodova, a ispred njega...

Izvor: Sportal.rs, 07.Sep.2011

Detaljnije >>

Lotus Reno GP dobio pojačanja

Lotus Reno GP dobio pojačanja

Tim Lotus Renoa GP u Formuli 1 dobio je nekoliko pojačanja. Nije reč o vozačkom ili tehničkom kadru, već o sponzorima. Kako prenose inostrani mediji, Reno je zaključio ugovore...

Izvor: Sportal.rs, 07.Sep.2011

Detaljnije >>