Gradovi i opštine potpisali protokol o saradnji

Izvor: Objava, 11.Feb.2017, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradovi i opštine potpisali protokol o saradnji

TRSTENIK/Kraljevo - Lokalne samouprave koje pripadaju slivovima Zapadne Morave i Kolubare u Kraljevu potpisale su protokole o saradnji koji za cilj imaju smanjenja rizika i obezbeđenje kvalitetnog odgovora i brzog oporavka ovih zajednica nakon eventualnih elementarnih nepogoda i drugih opasnosti.
Grad Kraljevo je, naime, uz podršku Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Stalne konferencije gradova i opština i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pokrenuo inicijativu za potpisivanje protokola čime bi okupili gradove i opštine koje pripadaju slivu Zapadne Morave. Odmah nakon toga, na predlog grada Valjeva, ista inicijativa je pokrenuta i za sliv Kolubare.
Svečanim potpisivanjem Protokola o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave i Protokola o saradnji gradova i opština sliva Kolubare biće definisani posebni ciljevi, a namera je da ove lokalne samouprave koordinisano rade na: pripremi zajedničkih strateških i planskih dokumenata iz oblasti upravljanja rizicima, pripremi predloga projekata i konkurisanja kod fondova, izgradnji adekvatnog sistema rane najave, adekvatnom odgovoru na vanredne situacije, razvoju jedinica civilne zaštite opšte namene, zajedničkom planiranju i implementaciji infrastrukturnih mera, strategiji planiranja finansijskih sredstva radi smanjenja i transfera rizika, efikasne obnove na osnovu principa „izgradi ponovo bolje" i unapređenju procesa procene štete i obnove nakon elementarne nepogode na osnovu međunarodne PDNA metodologije (Post disaster need assessment).
Opšti kao i posebni ciljevi ove međuopštinske saradnje proizilaze iz Sendaji okvira za smanjenje rizika od katastrofa 2015-2030, Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda, kao i Zakona o vanrednim situacijama i Zakona o lokalnoj samoupravi.
Opštine potpisnice Protokola za saradnju gradova i opština sliva Zapadne Morave su: Kraljevo, Čačak, Kruševac, Užice, Arilje, Kosjerić, Gornji Milanovac, Raška, Požega, Lučani, Čajetina, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Tutin, Trstenik, Knić i Ivanjica.
Opštine potpisnice Protokola o saradnji gradova i opština sliva Kolubare su: Valjevo, Lajkovac, Ljig, Lazarevac, Obrenovac, Mionica, Ub i Koceljeva.
Potpisivanju su prisustvovali i v.d. direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević, zamenica stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić, kao i predstavnici drugih relevantnih državnih i regionalnih ustanova i institucija. Ispred opštine Trstenik protokol je potpisao predsednik opštine Aleksandar Ćirić.
Dragan Ivanović