Škola za edukaciju o ljudskim pravima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2015, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola za edukaciju o ljudskim pravima

Zrenjaninska Građanska škola "Novo društvo" drugu godinu za redom otpočela je edukaciju mladih od 16 do 25 godina, iz oblasti ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, funkcionisanja političkog sistema, kao i iz oblasti javnih nastupa. Polaznici su mahom srednjoškolci koji ovde dobijaju priliku da slušaju o temama koje nisu zastupljene u redovnoj nastavi.

Školu su pokrenuli mladi Zrenjaninci sa idejom da podstaknu društveni aktivizam mladih dijalog, i pruže im mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da svoje probleme rešavaju udruživanjem.

"Želeli smo i da im pomognemo i da lakše usvajaju znanja, kako bi im i kasnije u profesionalnom usavršavanju bilo lakše, ali i da prepoznaju čime će se u životu baviti. Cilj je širenje mreže mladih u regionu", rekao je Mišo Živanov, jedan od osnivača Građanske škole.

Polaznici su mladi Zrenjaninci od 16 do 25 godina, a predavači stižu i iz drugih gradova. Među njima je Nenad Marinković, sociolog iz Kragujevca.

"Neformalno obrazovanje je jako bitno, jer doprinosi podizanju kvaliteta njihovog obrazovanja. Ulaganje i mlade je najbolja i najisplativija investicija", kazao je Marinković.

Osamnaestogodišnjeg Željka Bugarskog najviše interesuju javni nastupi i funkcionisanje pravnog sistema u zemlji.

"Ovo mi može poslužiti kao referentna tačka u daljem neformalnom obrazovanju, i jedinstveno je u Zrenjaninu. Ovde možemo naučiti ono što nas ne uče u školi", istakao je ovaj srednjoškolac.

Za Milanu Popov najinteresantnija tema je aktivizam mladih.

"Mislim da u našem gradu mladi nisu toliko aktivni, i ovo je jedinstvena prilika gde mogu da nauče dosta toga, i da to prenesu u neke konkretne aktivnosti", smatra Milana Popov.

Do sada je kroz ovu školu prošlo 40-ak polaznika, a pored omladinskog aktivizma, bave se i temama kao što rodna ravnopravnost i ljudska prava, rad u parlamentu, uloga sindikata, javni nastupi i veštine komunikacije.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.