Pokrajina kupuje dve nove angio sale

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2016, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajina kupuje dve nove angio sale

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da će rebalansom pokrajinskog budžeta biti obezbeđena sredstva za kupovinu dve angio sale koje će biti smeštene u dve opšte bolnice u Vojvodini, a kandidati su bolnice u Subotici, Zrenjaninu i Somboru.

Gojković je rekao Tanjugu da je pokrajinska vlada za sada u mogućnosti da kupi dve angio sale, a koje će dve bolnice, od pomenutih tri, dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << angio sale zavisiće od menadžmenta bolnica i od lokalnih samouprava koji su, kako je istakao, dužni da u narednih šest meseci učine sve da se obezbede adekvatni prostori za smeštaj specifične opreme koja je vezana za angio salu odnosno za lečenje kardio-vaskularnih bolesnika.

"Kako bi izbegli dosadašnju lošu praksu da se kupuju skupi aparati koje nema ko da koristi 29. jula je na Institut za kardio-vaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Pokrajinske vlade, potpisan poslovno - tehnički ugovor između tog instituta i pomenute tri regionalne bolnice u Vojvodini (Zrenjanin, Subotica i Sombor), na osnovu kog će se u narednih šest meseci lekarski timovi iz navedene tri bolnice obučavati za rad u angio salama da bi kada stignu nove angio sale u njihove bolnice već imali obučen kadar za rad u tim salama i odmah krenuli sa lečenjem pacijenata", rekao je Gojković.

Prema njegovim rečima, plan je da navedeni projekat zaživi u punoj meri početkom sledeće godine, a da dve nove angio sale u Vojvodini budu u punom pogonu na proleće 2017. godine.

Gojković je najavio da će tokom oktobra i novembra biti sproveden postupak javne nabavke za dve angio sale, te da će do kraja godine te sale biti i kupljene.

"Verovatno ćemo obe angio sale kupiti istovremeno, čime ćemo, verujem, ostvariti značajne uštede. Gledajući sadašnje kretanje cena dve angio sale trebalo bi zajedno da koštaju oko sto miliona dinara", istakao je Gojković.

On je rekao da statistički podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine govore da od svih uzroka smrtnosti u Vojvodini, 56 odsto su kardio-vaskularne bolesti i da je upravo činjenica da su infarkti srca u tolikom procentu uzroci smrti, motivisala Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Pokrajinsku vladu da što hitnije iznađe rešenje za taj gorući problem.

Gojković je naglasio da u Vojvodini trenutno postoje samo dve angio sale i obe se nalaze na Institutu u Sremskoj Kamenici, dok u užoj Srbiji trenutno postoje 23 angio sale raspoređene u 11 mesta.

"Koncept lečenja kario-vaskularnih bolesnika u Vojvodini se svodio na obezbeđivanje što bolje povezanosti opštih bolnica u gradovima Vojvodine sa Indtitutom u Sremskoj Kamenici, gde su pacijenti hitno transportovani na Institut, a to nije dobar koncept iz prostog razloga što liteaturni podaci vodećih svetskih kardiologa govore da se na svakih 11 minuta nakon infarkta, ukoliko se promptno ne reaguje, gubi po jedan dan života, a da 33 minuta kašnjenja u pružanju pomoći za rezultat imaju gubitak jedne godine života", rekao je Gojković.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo je istakao da navedeni podaci sami za sebe govore da je neophodno da se promeni dosadašnji koncept lečenja kardio-vaskularnih bolesti, odnosno da se prekine sa konceptom po kome je Novi Sad, tačnije Institut u Sremskoj Kamenici, imao apsolutni monopol na lečenje tog tipa obolenja.

Gojković je na kraju naglasio da je Pokrajinska vlada i predsednik te vlade Igor Mirović na pravi način reagovali na taj gorući problem u Vojvodini, jer je odmah prihvaćen predlog da se u rebalansu budžeta obezbede sredstva za kupovinu pomenute dve angio sale.

Od dve angio sale u Institutu za kardio-vaskularne u Sremskoj Kamenici, po Gojkovićevim rečima, samo je jedna u funkciji dok druga već duže vreme zbog kvara uopšte ne radi, a kako je naglasio prvi novac koji je nova Pokrajinska vlada mogla da odvoji usmeren je za popravku te pokvarene angio sale, te očekuje da će ona biti u funkciji sredinom ili krajem avgusta.

Lekari Instituta za kardio-vaskularne bolesti sada za ispomoć koriste i angio salu Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, ali, kako je Gojković napomenuo, ta angio sala se primarno koristi za pulmološke intervencije.

"Očekujemo da će do kraja godine biti rešeni svi problemi vezani za 'Kamenicu 2' i da će tada proraditi i angio sala u tom objektu, tako da bi tada u Vojvodini ukupno imali šest angio sala - dve u Institutu za kardo-vaskularne bolesti, jednu na Institutu za plućne bolesti, jednu u 'Kamenici 2' i dve u opštim bolnicama u Subotici, Zrenjaninu ili Somboru", zaključio je Gojković.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.