Mađar kanuom prešao Atlantik

Izvor: B92, 27.Mar.2012, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađar kanuom prešao Atlantik

Mađar Gabor Rakoncaj postao je prvi čovek koji je prešao Atlantski okean kanuom.

On je od Evrope od Kariba veslao 76 dana, a skoro 50 dana bio bez komunikacije jer mu se čamac prevrnuo i voda oštetila radio.

Rakoncaj je rekao da je avanturu počeo u portugalskom gradu Lagos 21. decembra i nekoliko dana boravio na Kanarskim ostrvima radi odmora i obnova zaliha da bi na ostrvo Antigva, na suprotnoj obali, stigao juče.

Pošto mu se prevrnuo čamac, Rakoncaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ostao bez opreme za komunikaciju zbog čega od 6. februara nije mogao da stupi u kontakt s porodicom.

Rakoncaj je uspeo da završi put bez sistema za satelitsku navigaciju koji bi proveravao kurs.

"Dobavljač je povećao cenu u poslednjem trenutku pa sam odlučio da krenem bez sistema jer nije bilo moguće otkazati put", rekao je

30-godišnji avanturista.

Dodao je da mu je to prvi pit da je na plovidbu pošao bez navigacionog sistema, i to baš kada mu je bio najpotrebniji.

Tokom skoro sedam sedmica koliko ga nije čula, njegova supruga Viktorija kaže da je bila uverena da je živ i da je za odsustvo komunikacije jedino kriv kvar na opremi.

Rakoncaj je tri puta tokom plovidbe palio signalne baklje da bi dao znak brodovima u prolazu, ali nije uspeo da uspostavi komunikaciju.

Jedinstveni karakter ove plovidbe potvrdilo je Međunarodno društvo za veslanje na okeanima koje je predložilo da se to zabeleži u Ginisovoj knjizi rekorda.

Atlantski okean je ranije predjen u ccamcima i kajacima, ali nikada s

kanuom koji ima samo jedno veslo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađar kanuom sa jednim veslom prešao Atlantik

Izvor: Blic, 27.Mar.2012

Mađar Gabor Rakoncaj postao je prvi čovek koji je prešao Atlantski okean kanuom. On je od Evrope od Kariba veslao 76 dana, a skoro 50 dana bio bez komunikacije jer mu se čamac prevrnuo i voda oštetila radio...Atlantski okean je ranije pređen u čamcima i kajacima, ali nikada s kanuom koji ima samo...

Nastavak na Blic...

Kanuom prešao Atlantik

Izvor: BanjalukaLive.com, 27.Mar.2012

Mađar Gabor Rakoncaj postao je prvi čovjek koji je prešao Atlantski okean kanuom. On je od Evrope od Kariba veslao 76 dana, a skoro 50 dana bio bez komunikacije jer mu se čamac prevrnuo i voda oštetila radio. Rakoncaj je rekao da je avanturu počeo u portugalskom gradu Lagos 21. decembra i nekoliko...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Mađar u kanuu preveslao Atlantik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2012

BUDIMPEŠTA -..Mađar Gabor Rakoncaj postao je prvi čovek koji je prešao Atlantski okean kanuom...On je od Evrope od Kariba veslao 76 dana, a skoro 50 dana bio bez komunikacije jer mu se čamac prevrnuo i voda oštetila radio...Rakoncaj je rekao da je avanturu počeo u portugalskom gradu Lagos 21....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kanuom prešao Atlantik

Izvor: NaDlanu.com, 27.Mar.2012

Mađar Gabor Rakoncaj postao je prvi čovek koji je prešao Atlantski okean kanuom. On je od Evrope od Kariba veslao 76 dana, a skoro 50 dana bio bez komunikacije jer mu se čamac prevrnuo i voda oštetila radio. .. BUDIMPEŠTA, 27. marta 2012. (Beta-AP) - Rakoncaj je rekao da je avanturu počeo u...

Nastavak na NaDlanu.com...

VIDEO: Preveslao Atlantski okean u kanuu

Izvor: Radio 021, 27.Mar.2012

Mađar Gabor Rakonczay uspeo je nakon 76 dana samoće i izolovanosti da postane prvi čovek koji je u kanuu preveslao Atlantski okean od Evrope do Kariba.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.