Kanuom prešao Atlantik

BUDIMPEŠTA, 27. marta 2012. (Beta-AP) - Madjar Gabor Rakoncaj postao je prvi čovek koji je prešao Atlantski okean kanuom.

On je od Evrope od Kariba veslao 76 dana, a skoro 50 dana bio bez komunikacije jer mu se čamac prevrnuo i voda oštetila radio.

Rakoncaj je rekao da je avanturu počeo u portugalskom gradu Lagos 21. decembra i nekoliko dana boravio na Kanarskim ostrvima radi odmora i obnova zaliha da bi na ostrvo Antigva, na suprotnoj obali, stigao u ponedeljak.

Pošto mu se prevrnuo čamac, Rakoncaj je ostao bez opreme za komunikaciju zbog čega od 6. februara nije mogao da stupi u kontakt s porodicom.

Rakoncaj je uspeo da završi put bez sistema za satelitsku navigaciju koji bi proveravao kurs. "Dobavljač je povećao cenu u poslednjem trenutku pa sam odlučio da krenem bez sistema jer nije bilo moguće otkazati put", rekao je 30-godišnji avanturista.

Tokom skoro sedam sedmica koliko ga nije čula, njegova supruga Viktorija kaže da je bila uverena da je živ i da je za odsustvo komunikacije jedino kriv kvar na opremi.

Pogledajte još