Slike leševa na paklicama cigareta

Izvor: B92, 21.Jun.2011, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slike leševa na paklicama cigareta

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) danas je objavila devet novih nalepnica-upozorenja koja na zastrašujući način prikazuju negativan uticaj duvana na zdravlje.

Među fotografijama na kutijama cigareta biće bolesni zubi i desni, i fotografija čoveka sa traheotomijom, ali i leš pušača, bolesna pluća i majka koja drzzi dete obavijeno dimom.

Uz fotografije su uobičajeni natpisi o opasnosti od pušenja. Tvrdi se da godišnje od pušenja u SAD umre 443.000 ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Novina je što će nova etiketa zauzimati čitavu gornju polovinu – na prednjoj i zadnjoj strani pakovanja cigareta. Upozoravajući natpisi moraju se pojavljivati i u reklamama i činiti 20 odsto površine oglasa. Proizvođači cigareta treba da se tim novinama prilagode do jeseni 2012. godine

SAD su upozoravajuće natpise na kutijama cigareta uvele 1965: "Cigarete mogu biti opasne za vaše zdravlje", a sadašnja upozorenja - etikete - mali okvir sa tekstom, su na pakovanjima cigareta od polovine 1980-ih godina.

Broj Amerikanaca koji puše je sa gotovo 40 odsto 1970-ih godina, opao na oko 20 odsto sada (oko 46 miliona odraslih u SAD). Računa se da pušenje košta američku privredu gotovo 200 milijardi dolara godišnje u medicinskim troškovima i gubitku produktivnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Na kutijama cigareta i fotografije leševa

Izvor: EMportal, 21.Jun.2011

Uprava SAD za hranu i lekove objavila devet novih nalepnica-upozorenja koji prikazuju negativan uticaj duvana na zdravlje.

Nastavak na EMportal...

DRAMATIČNE SLIKE NA PAKLICAMA CIGARETA!

Izvor: Kurir, 22.Jun.2011, 13:32

VAŠINGTON - Američke vlasti izdale su devet novih upozoravajućih etiketa za pakovanja cigareta, koje detaljno prikazuju negativne efekte pušenja. Na njima su slike trulih i obolelih zuba i desni, bolesnih pluća, leša pušača, kao i majke sa detetom u oblaku duvanskog dima. Tu spadaju i jasne poruke:...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.