Roditeljska kuća za obolele od raka

Izvor: B92, 12.Dec.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditeljska kuća za obolele od raka

Nova Roditeljska kuća u kojoj će deci oboleloj od raka biti omogućeno da tokom lečenja i primanja terapije borave u kućnoj atmosferi, a roditeljima iz unutrašnjosti da budu uz decu, otvorena je danas (12.12.) na Senjaku, saopšteno je iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Objekat je namenjen deci koja u pratnji roditelja dolaze iz unutrašnjosti na lečenje u beogradskim hemato-onkološkim klinikama, pre svega, na Institut za onkologiju i radiologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije i Univerzitetsku dečju kliniku.

Zaostavština preminulog sugrađanina, Miodraga Stanojevića - dva stana, ukupne stambene površine 230 kvadratnih metara, u Čolak Antinoj 16, na Senjaku, odlukom Opštine Savski venac, adaptirana su i stavljena u funkciju Roditeljske kuće.

Objekat raspolaže sa pet komfornih soba, tri kupatila, dve kuhinje i jednom zajedničkom dnevnom sobom. Radovi na adaptaciji prostora trajali su mesec dana i u njihovo sređivanje uloženo je oko 1.270.000 dinara.

U stanovima su napravljeni pregradni zidovi radi bolje funkcionalnosti, ugrađene stepenice kojima su stanovi povezani, kompletno su okrečeni, opremljeni nameštajem i sređeni za ugodan boravak ovih teško obolelih mališana, navodi se u saopštenju.

Već sutra, u kuću se useljavaju prve dve porodice čija se deca leče od raka, a u ovom trenutku, 15 porodica iz unutrašnjosti čeka na smeštaj u roditeljskim kućama.

Pored predstavnika NURDOR-a, otvaranju su prisustvovali predsednik Opštine savski venac Tomislav Đordjević i najveći donatori, zahvaljujući kojima je kuća tako brzo stavljena u funkciju.

EFG banka poklonila je NURDOR-u i jedno vozilo koje će služiti za prevoz dece. Na ovom mestu oboleli mališani iz unutrašnjosti i njihovi roditelji imaće privremeni smeštaj sve dok se ne završi obnova Doktorove kule, ruiniranog zdanja u okviru Kliničkog centra Srbije.

U ovom kamenom zdanju, kada se završi adaptacija, za koju se još obezbeđuju sredstva, biće otvorena trajna roditeljska kuća, a celokupan nameštaj biće prenet u nju, dodaje se u saopštenju.

Gotovo svakoga dana jedno dete oboli od raka u Srbiji, a svake nedelje jedno dete umre od te bolesti. Procenat izlečenja je veći nego kod odraslih i njih 60 odsto ima šanse da se izleči.

U Srbiji se od raka godišnje leči oko 500 dece. U Beogradu se deca leče u tri zdravstvene ustanove - Inistitutu za majku i dete, Univerzitetskoj dečjoj klinici i Inistitutu za onkologiju.

Deca bolesna od raka leče se i okviru kliničkih centara u Nišu i Novom Sadu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorena Roditeljska kuća na Senjaku

Izvor: PRObjave.com, 12.Dec.2011

Danas je otvorena nova Roditeljska kuća u Beogradu, u kojoj će deca obolela od raka lečenje provoditi u porodičnom okruženju. Objekat je namenjen deci koja na lečenje na beogradske hemato-onkološke klinike, pre svega, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Univerzitetsku dečju kliniku,...

Nastavak na PRObjave.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.