Poslednji dom slikara

Izvor: Vesti-online.com, 31.Mar.2015, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji dom slikara

Na obalama Loare nalazi se gradić Amboaz za koji su se borili Kelti, Gali, Rimljani. Kroz njega je prošla i Jovanka Orleanka na pobedničkom putu za Orleans. Procvat doživljava u doba renesanse kad kralj Fransoa Prvi obnavlja dvorac koji je srušen u 10. veku. I tada Amboaz dobija jednog važnog stanovnika, slikara Leonarda da Vinčija.

Leonardo dolazi u Amboaz na kraljev poziv i tu provodi svoje tri poslednje godine života. Leonardo je prešao Alpe na magarcu, s prtljagom u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kojem su bila i tri platna - "Đokonda", "Sveta Ana" i "Sveti Jovan Krstitelj".

Fransoa Prvi mu je ponudio položaj kraljevog prvog slikara, inženjera i arhitekte, a Leonardo je dobio lepu platu i dvorac Klo Lise, koji se nalazio samo 500 metara od dvorca Amboaz, kraljeve rezidencije, i sa njim je bio spojen podzemnim hodnikom.

Ovde je Leonardo i umro 1519. godine i danas počiva u kapeli dvorca, u kojem su izložene makete njegovih izuma. U dvorcu se nalazi 40 maketa, izrađenih 2003. po crtežima italijanskog renesansnog majstora, a neke su postavljene u parku.

Među njima su Leonardova vizija topa, helikoptera, tenka, padobrana i 12 metara dugačka maketa mašine za letenje, koju je po Leonardovoj zamisli napravio umetnik Kristijan van der Vink.

Dvorac Klo Lise je jedini dom koji je Leonardo imao, osim kuće u Vinčiju u kojoj se rodio i proveo prve godine života kao vanbračno dete. Najveći deo života proveo je radeći kod svojih mecena.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.