Otvorite vrata pakla: 3 ukleta dvorca gde i danas možete da vidite duhove

Izvor: Blic, 30.Mar.2015, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorite vrata pakla: 3 ukleta dvorca gde i danas možete da vidite duhove

Legende o ukletim dvorcima stare su gotovo kao i sami dvorci. Ipak, neki od njih zaista imaju mračnu prošlost, čak i bez silnih legendi koje nas intrigiraju vekovima.

Dvorac Edinburg, Škotska

Najpoznatiji škotski dvorac mnogi smatraju jednim od najukletijih mesta na svetu. Sagrađen je u 12. veku, a posle toga je pretrpeo brojne više ili manje uspešne opsade. U njemu su pogubljeni brojni plemići i žene optužene za veštičarenje i, kao da to nije dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strašno, tamnice u podnožju dvorca služile su kao karantini u kojima su okupljani oboleli od kuge koji su tu umirali. Dvorac je, prema legendama, toliko uklet da su se za njega 2001. godine zainteresovali i ozbiljni istraživači. Njih je predvodio doktor Ričard Vajzman sa Univerziteta u Herdfordširu, zajedno sa desetak volontera. Oni su nekoliko dana boravili u ukletim delovima dvorca I delovima koji to nisu.

Volonteri nisu znali koji su delovi ukleti, a čak 50 procenata volontera koji su bili u ukletim delovima prijavili su da su videli duhove i imali paranormalne doživljaje. Doktor Vajzman je koristio najmoderniju opremu za snimanje zvuka i fotografije, pisao je BBC 2001. godine. Na kraju istraživanja Vajzman je izjavio kako još nije uveren u postojanje duhova, ali je sada “još radoznaliji”.

Dvorac Mušam, Austrija

Početkom 13 veka Mušam su sagradili salzburški biskupi, a u srednjem veku je postao poznat i kao “Dvorac vaštica”'. U njemu je crkva godinama osuđivala, mučila i ubijala žene optužene za veštičarenje. Prema nekim procenama, tamo je živote izgubilo nekoliko hiljada žena, a neke od njih, kažu legende, I danas opsedaju dvorac i traže osvetu. Stanovnici Salcburga već vekovima prenose legendu u vukodlacima koji okružuju dvorac i hrane se srnama.

Dvorac Bran, Rumunija

Bran je najpoznatiji ukleti dvorac u Europi, i to - potpuno neopravdano. Naime, dvorac je postao poznat po izlasku romana “Drakula” prema kojemu je u njemu živeo Vlad III. Tepeš poznatilji kao grof Drakula. Iako je bio stvarna istorijska ličnost, Vlad III nije živio u Branu. Sve je, dakle, proizvod mašte pisca Brama Stokera.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.