OSA DEMENTOR Insekt koji bubašvabe pretvara u - zombije!

Izvor: Blic, 29.Maj.2015, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSA DEMENTOR Insekt koji bubašvabe pretvara u - zombije!

Novootkrivena osa koja pretvara bubašvabe u zombije kao da je došla direktno iz najgorih noćnih mora. Ovaj insekt ima posebnu moć, a otkrivena je na Tajlandu.

Nazvana ampulex dementor, po zastrašujućim likovima koji isisavaju dušu u serijalu o Hariju Poteru, ova osa je jedna od 139 novih vrsta otkrivenih u delti reke Mekong.

Ova osa ubrizgava otrov u neurone koji se nalaze na stomaku bubašvabe, zbog čega ona postaje pasivni zombi. Bubašvaba je, dakle, sposobna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se pomera, ali ne može da upravlja svojim kretanjem.

Međutim, posle toga, bubašvabu čeka još jezivija stvar. Kada izgubi kontrolu, osa je hvata i odvodi je na sigurno mesto gde je potom proždire.

Ostalih 139 otkrivenih vrsta ukuljučuje 90 biljaka, 23 reptila, 16 vodozemaca, devet riba i jednog sisara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.