Bono Voks napunio 50 godina

Izvor: Blic, 11.Maj.2010, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bono Voks napunio 50 godina

Frontmen grupe U2 Bono Voks proslavio je juče u Njujorku 50. rođendan sa svojom suprugom Alison. Par je rođendan proslavio u restoranu Nobu na Menhetnu, čiji je vlasnik Robert De Niro, piše irski "Independent".

Bono i Alison su i ranije obeležavali rođendane na zanimljiv način, pa je tako Bono pesmu "The Sweetest Thing" grupe U2 posvetio upravo supruzi, jer je na njen rođendan bio u studiju, radeći na novom albumu.

U2 je prvi album "Boy" objavio 1980. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na kojem je bio prvi njihov hit "I Will Follow". Bono Voks (na latinskom: Lep glas) je tada uzeo i svoje umetničko ime, a rođen je kao Pol Dejvid Hjuson. U toj deceniji U2 je imao veliki broj hitova, koji su im doneli status vodeće svetske stadionske rok atrakcije, a izdvojile su se pesme kao što su "New Year's Day", "Pride (In the Name of Love)" i "I Still Haven't Found What I'm Looking For".

Odrastanje

Bono se rodio u mešovitoj anglikansko-katoličkoj porodici u Dablinu u Irskoj, ali je odlazio u anglikasnku crkvu. Majka mu je umrla kada je imao 14 godina, a poznato je da su mnoge pesme U2 posvećene upravo njoj (poput "I Will Follow", "Out of Control", "Lemon").

Godine 1987. bend je objavio album "The Joshua Tree", koji muzička kritika često birameđu najbolje albume osamdesetih godina.

Tokom devedesetih, grupa je objavila ploče "Achtung, Baby", "Zooropa" i "Pop", koje su iznedrile mnoge MTV hitove kao što su "One" i "Discotheque".

I u poslednjih deset godina grupa je imala veliki uspeh na tržištu, s hitovima poput "Beautiful Day" (pesma posvećena žrtvama 11. septembra). Prošle godine su objavili album "No Line on the Horizon", propraćen turnejom tokom koje su dva dana zaredom nastupili i u Zagrebu, na stadionu Maksimir.

Bono Vox je poznat i po vatrenom političkom agažmanu, naročito u borbi protiv siromaštva, AIDS-a i političkog jednoumlja (poput slučaja mjanmarske opozicione političarke Aung Sun Su Ći.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bono Voks proslavio rođendan u De Nirovom restoranu

Izvor: Svet, 12.Maj.2010, 12:26

Frontmen grupe "U2" Bono Voks proslavio je juče u Njujorku 50. rođendan sa svojom suprugom Alison. Par je rođendan proslavio u restoranu "Nobu" na Menhetnu, čiji je vlasnik Robert De Niro, piše irski "Independent". Bono i Alison su i ranije obeležavali rođendane na zanimljiv način, pa je tako...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.