Izložba Gustav Klimt - preteča moderne u Vranju

Izvor: RTS, 22.Feb.2017, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Gustav Klimt - preteča moderne" u Vranju

Do Galerije Narodnog univerziteta u Vranju stigla je dokumentarna putujuća izložba "Gustav Klimt - preteča moderne". Poznati austrijski slikar rođen je pre 155 godina, izložba priređena povodom obeležavanja veka i po od njegovog rođenja, prikazana je u mnogim gradovima.
Na 15 panela, kroz tekst na nemačkom i srpskom jeziku, reprodukciju umetničkih dela i autentičnih fotografija, prikazane su ključne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << faze Klimtovog života i stvaralaštva. Izložba prati i njegov privatni život, njegovo delo kao umetnika, saradnju sa savremenicima, uticaj kako u Austriji tako i u svetu.

"Taj kolorit, pojednostavljenost forme i boja, je ono što pokušavamo svi mi kroz 20. vek i sada 21. i da sledimo i da se na svoj način uklopimo i nađemo sebe u tome", kaže Vladimir Ilić, likovni umetnik.
Izložba govori i o Beču s početka 20. veka, kulturnoj prestonici Evrope.
"U delu Gustava Klimta ogledaju se umetnička i naučna dostignuća koja su obeležila to vreme, kroz njegove radove možemo pratiti razvoj umetnosti od Ringštrase perioda do početka apstraktnog slikarstva", kaže Gordana Dimitrijević, direktor JU Narodni univerzitet u Vranju.
Dokumentarnu izložbu u Vranju organizuje Javna ustanova Narodni univerzitet u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom i ambasadom Austrije u Srbiji.
"Vranje pored ostalih svojih manira ima i duh i lepotu slikarstva, odnosno poštovaoce i ljubitelje slikarstva, i drago mi je da vidim publiku u ovolikom broju", kaže Zorica Jović, gradska većnica zadužena za kulturu.
"Svi znamo da je veliki umetnik, a došla sam da saznam nešto više o njegovom životu. Čisto iz znatiželje, htela sam da vidim šta to moja prijateljica voli, zbog nje sam došla", kaže publika.
Izložba "Gustav Klimt - preteča moderne" već pet godina putuje od galerije do galerije, u Vranje je stigla iz Sudrulice, sledeće je Lebane.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.