Veronauku pohađa pola miliona učenika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2016, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veronauku pohađa pola miliona učenika

Verska nastava u školama od početka ove školske godine odvijaće se po novom planu i programu, a naredni korak biće izrada udžbenika za ovaj izborni predmet koji pohađa oko pola miliona učenika. To je rečeno na sednici vladine Komisije za versku nastavu, koja je održana u župi Presvetog trojstva u Somboru.

Verska nastava u obrazovni sistem uvedena je 2001. godine i svake školske godine se za ovaj izborni predmet, dobrovoljno, opredeli između 450.000 i 530.000 učenika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Taj broj učenika znači i obavezu da se kvalitet nastave stalno unapređuje.

"To je jedan specifičan predmet koji ima za cilj ne samo da prenese znanje, već i da formira ličnost učenika i zato je važna konstruktivna, dobronamerna saradnja crkava i verskih zajednica, koje mogu da spreme odgovarajući kadar, sa nadležnim ministarstvima i svima koji su uključeni u taj proces kako bi taj predmet bio u službi vaspitno-obrazovnog sistema", kaže vladika bački Irinej, predsednik Komisije za versku nastavu.

U vladinoj Komisiju za versku nastavu predstavnici su svih verskih zajednica, te Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva pravde.

" Veliki je posao pred ovom Komisijom. Ono što nas prvo čeka jeste formiranje Radne grupe koja će raditi novi Pravilnik o uslovima i stepenu obrazovanja veroučitelja i kateheta. Moramo znati koja je to vrsta stručne spreme neophodna da bi nastavnici verske nastave mogli da zadrže posao u školi. Važno je reći da je usvojen novi Plan i program verske nastave. Biće objavljen ovih dana, a odnosi se na pravoslavni katihizis, katolički veronauk i program slovačke evangelističke crkve. Dakle od prvog septembra većina veroučitelja radiće po novom planu i programu", kaže Snežana Pavlović, potpredsednica Komisije za versku nastavu i članica ove komisije ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"U izradi novog Plana i programa maksimalno smo koristili naše petnaestogodišnje iskustvo koje imamo u nastavi. To iskustvo nam je pokazalo koje su to teme koje su važne za decu i koje i dalje trebaju ostati u ovoj nastavi. Radi se o odabiru sadržaja koji su prihvatljiviji učenicima i povezivanju tih sadržaja sa svakidašnjim životom. Mislim da će učitelji dobiti kvalitetan materijal i da će im biti lakše osmisliti svaki čas", kaže velečasni Josip Pekanović, član Komisije za vresku nastavu, predstavnik katoličke crkve.

Veliki posao koji predstoji je pisanje udžbenika i radnih svesaka, a ti udžbenici moraće biti pisani u skladu sa Zakonom o udžbenicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.