31. avgust  2016. 14.48  →  23.09 | Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

Veronauku pohađa pola miliona učenika

SOMBOR -

Verska nastava u školama od početka ove školske godine odvijaće se po novom planu i programu, a naredni korak biće izrada udžbenika za ovaj izborni predmet koji pohađa oko pola miliona učenika. To je rečeno na sednici vladine Komisije za versku nastavu, koja je održana u župi Presvetog trojstva u Somboru.

video icon

Verska nastava u obrazovni sistem uvedena je 2001. godine i svake školske godine se za ovaj izborni predmet, dobrovoljno, opredeli između 450.000 i 530.000 učenika. Taj broj učenika znači i obavezu da se kvalitet nastave stalno unapređuje.

"To je jedan specifičan predmet koji ima za cilj ne samo da prenese znanje, već i da formira ličnost učenika i zato je važna konstruktivna, dobronamerna saradnja crkava i verskih zajednica, koje mogu da spreme odgovarajući kadar, sa nadležnim ministarstvima i svima koji su uključeni u taj proces kako bi taj predmet bio u službi vaspitno-obrazovnog sistema", kaže vladika bački Irinej, predsednik Komisije za versku nastavu.

U vladinoj Komisiju za versku nastavu predstavnici su svih verskih zajednica, te Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva pravde.

" Veliki je posao pred ovom Komisijom. Ono što nas prvo čeka jeste formiranje Radne grupe koja će raditi novi Pravilnik o uslovima i stepenu obrazovanja veroučitelja i kateheta. Moramo znati koja je to vrsta stručne spreme neophodna da bi nastavnici verske nastave mogli da zadrže posao u školi. Važno je reći da je usvojen novi Plan i program verske nastave. Biće objavljen ovih dana, a odnosi se na pravoslavni katihizis, katolički veronauk i program slovačke evangelističke crkve. Dakle od prvog septembra većina veroučitelja radiće po novom planu i programu", kaže Snežana Pavlović, potpredsednica Komisije za versku nastavu i članica ove komisije ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"U izradi novog Plana i programa maksimalno smo koristili naše petnaestogodišnje iskustvo koje imamo u nastavi. To iskustvo nam je pokazalo koje su to teme koje su važne za decu i koje i dalje trebaju ostati u ovoj nastavi. Radi se o odabiru sadržaja koji su prihvatljiviji učenicima i povezivanju tih sadržaja sa svakidašnjim životom. Mislim da će učitelji dobiti kvalitetan materijal i da će im biti lakše osmisliti svaki čas", kaže velečasni Josip Pekanović, član Komisije za vresku nastavu, predstavnik katoličke crkve.

Veliki posao koji predstoji je pisanje udžbenika i radnih svesaka, a ti udžbenici moraće biti pisani u skladu sa Zakonom o udžbenicima.

Broj komentara: 10

Балша Ступар   31. 08. 2016. | 15:16
Pola miliona ucenika i to dobrovoljno, kao predmet koji su odabrali!

A pojedini hoce da je ukinu. Veronauka je vazna, pre svega, kao temelj sistema vrednosti kod dece, pogotovo u ovom vremenu, kada je sistem vrednost uzdrman
dufko  01. 09. 2016. | 00:08
@Балша Ступар Svaka crkva ima svoju versku školu. Problem je isključivo sa pravoslavnim gde je vera najslabija i služi samo za pomodarstvo. Zbog toga je i uvedena veronauka. Imate nedeljnu školu, svaki sveštenik je organizuje ali džabe kad mu deca ne dolaze. I sad država tera decu da veruju. Ej, Srbijo...
17
21
Mrxi  31. 08. 2016. | 15:22
Ovo je jako ali jako tuzna vest!!!
ekonomski tigar  31. 08. 2016. | 15:24
Udžbenici za veronauku se zovu Biblija, Kuran, Tipitaka, Vede, Kapital, Manifest i ima ih u gotovo svakoj kući u zavisnosti od toga ko u šta veruje, a ovo je samo novi besmisleni izdatak i teret na leđima učenika. Nijednome od toga u školi nije mesto, niti veroučitelj sme imati pravo da formira ličnost učenika i prenositi im "znanje", a da se ne lažemo, veronauka ili građansko vaspitanje, informatika ili domaćinstvo npr, nemački ili ruski su odluke roditelja, a ne deteta. Uostalom, veronauka u mešovitim sredinama povećava ionako visoku netolerantnost među decom i to je nešto što nijedna verska zajednica neće da prizna, ali je to ipak tako.
iguman  31. 08. 2016. | 17:03
Religija, preduzece u ekspanziji, a privredni rast 00.
Mita  31. 08. 2016. | 22:05
Nisu učenici odabrali veronauku kao izborni predmet već njihovi roditelji. Veronauku bih izbacio iz škola odmah. Svako je slobodan da veruje ili ne i neka se verom bavi kod kuće ili u crkvi.... Škola treba da nam da egzaktna znanja i veštine a ne da se bavi praznoverjem. Ako učimo Darvina i evoluciju na Biologiji onda ne možemo na sledećem času da pričamo deci o bezgrešnom začeću i o tome kako je čovek nastao od rebra i ostale gluposti.
Vlada  01. 09. 2016. | 12:48
@Mita Lepo se kaze izborni predmet. Roditelji biraju za svoju decu dobro. Vidi ovako nije bitno da li je neko doktor ili zemljoradnik, u skoli odlican ili slab djak.Pitanje je koce biti kakav covek. Da li Crkva propagira zlo ili netolerantnost? Skole nisu samo prosvetne vec i vaspitne ustanove. Veronauka je veoma zdrav predmet koji podstice kreativnost i otvorenost drustva. Bitno je samo ko predaje veronauku i kako se ophodi prema deci. Ima zaista gresaka veroucitelja, ali to samo pokazuje da diploma nije merilo svega vec treba uzeti i njegovo ophodjenje prema deci i drugim ljudima u obzir.
8
6
dufko  01. 09. 2016. | 14:06
@Mita @Vlada - a što onda crkva iseljava obrazovne institucije iz svojih zgrada koje je ta ista crkva pre 120 godina namenila upravo obrazovanju? Vera ide iz kuće, a veronauka treba da ide uz crkvu, nebitno koje konfesije. Bolje da se u školi uvede domaćinstvo i etika jer to našim sadašnjim roditeljima fali, vere ionako nemaju niti će imati a ovo je bar praktično!
3
6
olja  01. 09. 2016. | 12:03
Boze oprosti ovim neukim ljudima jer jos nisu spoznali prave vrjednosti u zivotu.Samo pravi i iskren vjernik naucen pravoj religiji od strucnih ljudi moze biti dobar covjek koji nikoga ne mrzi.To sto se odricemo Boga i prave vjere i vjeronauke onakve kakva zaista jeste je i dovelo do ovog skaradnog tumacenja vjera a samim tim i do posledica i tragedija koje se pripisuju vjerskom ucenju.
Вероучитељ  29. 09. 2016. | 21:42
По некад се запитам, да ли је заиста могуће да и данас постоје људи који су толико заљубљени само у себе, и не желе да освесте своју ускогрудост? То што им је једино у животу важно да се што чешће и ватреније одају земаљским похотама и страстима, њихов је избор. Али није добро такве поремећене системе вредности и морала постављати на победничко постоље. Докле год нам је Бог био извор и узор свих вредности у животима, били смо народ насмејаног лица и уздигнутог чела. Вероучитељи свих конфесија у Србији, су међу ученицима омиљени наставници, баш из тог разлога што читавим својим бићем сведоче Божију љубав и кроз Њу се предају деци. Чивек је биће заједнице љубави и само тако он може да личи на свог Творца!