Usvojena Deklaracija o zločinima u Rajinoj šumi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena Deklaracija o zločinima u "Rajinoj šumi"

Skupština Grada Novog Sada usvojila je večeras Deklaraciju o osudi zločina u "Rajinoj šumi" koji su počinile vlasti nakon oslobođenja grada 1944. godine. Odbornici su na početku sednice izabrali Marinu Popov Ivetić za gradskog ombudsmana. Odbornici su večeras doneli i odluku da jedan on novih bulevara u Novom Sadu dobije ime Patrijarha Pavla. Imenovanje direktora u sedam i v.d. direktora u još dva javna preduzeća samo su neke od 53 tačke o kojima su danas odbornici raspravljali. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

O Deklaraciji, koju je predložila odbornička grupa "Svi za Novi Sad" koju čine odbornici Srpskog pokreta obnove i Pokreta "Dinara-Dina-Dunav", od ukupno 78 odbornika Skupštine Grada izjasnilo se njih 64, koliko ih je prisustvovalo sednici gradskog parlamenta, a za Deklaraciju je glasalo 42 odbornika, 10 je bilo protiv, a 12 odbornika nije učestvovalo u glasanju.

Za su glasali odbornici vladajuće koalicije, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine su bili protiv, dok odbornici iz redova Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke nisu učestvovali u glasanju.

Pre samog glasanja predsednica odborničke grupe "Svi za Novi Sad" Branka Bežanov, koja je obrazložila predlog Deklaracije, je nakon sugestija nekih učesnika u raspravi, promenila prvobitni predlog Deklaracije u delu koji govori o broju streljanih u "Rajinoj šumi", pa su umesto reči "250 streljanih" u predlog uvrštene reči "streljan veliki broj".

Tokom rasprave predstavnici SRS Đurađ Jakšić i DS Božidar Protić su isticali da nema dovoljno naučno-istorijski potkrepljenih podataka da bi se predložena Deklaracija mogla usvojiti.

Odbornici LSV su isticali da Deklaracija predstavlja pokušaj prekrajanja istorije i "izjednačavanja nevinih žrtava sa kolaboracionistima", dok su predstavnici vladajuće koalicije tvrdili da se radi o civilizacijskom činu koji ima za cilj sprečavanje podela među srpskim narodom.

Odbornici su usvojili i izveštaje o radu pojedinih gradskih javnih i javno-komunalnih preduzeća u 2014. godini, a na početku sednice izabrali su Marinu Popov Ivetić za gradskog ombudsmana.

Patrijarh Pavle dobio bulevar

Odbornici su večeras doneli odluku da jedan on novih bulevara u Novom Sadu dobije ime Patrijarha Pavla. Oni su prihvatili predlog Komisije za davanje imena ulicama i ustanovama u Novom Sadu i ubuduće će Somborski bulevar nositi ime Bulevar Patrijarha Pavla.

Od 63 prisutna odbornika, od ukupno 78, za pomenuti predlog glasao je 51 odbornik, a 12 odbornika nije učestvovalo u glasanju.

U diskusiji koja je usledila nakon obrazloženja predloga koji je dala predsednica komisije Branka Bežanov, predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Novi Sad Đurađ Jakšić je, rekavši da će radikali glasati za pomenuti predlog, istakao da će ta stranka pokrenuti inicijativu da Bulevar Evrope promeni ime u Bulevar Nikole Tesle.

Jakšić je, obrazlažući tu ideju, rekao da Nikola Tesla ima posebnu vezu sa Novim Sadom, jer je za života postao član Matice srpske, iako je pre toga dva puta bezuspešno konkurisao za stipendiju Matice srpske, a Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji je Nikolu Teslu proglasio počasnim građaninom.

Ko će da vrati otpuštene radnike na posao?

Dok su tokom sednice bivši radnici "Informatike" ponovo protestovali ispred Skupštine grada, odbornici vladajuće većine nisu želeli da raspravljaju o njihovom položaju.

Predlog DS i LSV da se u dnevni red uvrsti i tačka o vraćanju otpuštenih radnika na posao, kao i smena direktora Dejana Čelara, nije usvojen.

"Mi smo apelovali na odbornike vladajuće većine da dignu ruku, ali prosto ne možemo da verujemo da neko neće glasati za to da neko ne postupa po rešenjima nekog državnog organa, koji postupa u skladu sa ovlašćenjima", kaže Zlata Peričin iz LSV.

"Ako je inspekcija rada nadležna od Ustava i zakona da radi te poslove i donese rešenja da se neko vrati na posao, ja ne razumem šta ima o tome dalje da se raspravlja", objašnjava Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Inspekcija jeste naložila, ali direktor nalog nije izvršio, tvrde radnici koji kažu da od protesta neće odustati.

Kandidati za direktore JP - stranački kadar

Imenovanje direktora u sedam i v.d. direktora u još dva javna preduzeća samo su neke od 53 tačke o kojima su danas odbornici raspravljali.

"Nažalost, nema kandidata koji nisu deo stranačkog kadra", kaže gradonačelnik Novog Sada. Opozicija tvrdi - konkursi su ponovo namešteni.

Odbornik DS Veljko Krstonošić tvrdi da su izabrani direktori iz v.d. stanja, ljudi koji nemaju dovoljno iskustva, dovoljno obrazovanja, nisu sposobni da vode preduzeća, a da je na konkursima bilo boljih kandidata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.