Stav: Predizborno pranje Tuđmanovog lika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2015, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav: Predizborno "pranje" Tuđmanovog lika

Levica i desnica u Hrvatskoj su složne - pokojni predsednik države Franjo Tuđman neopravdano je optužen u međunarodnoj javnosti i nepravedno zakinut u pamćenju nacije. Socijaldemokratski premijer Zoran Milanović i šef najjače opozicione partije, Hrvatske demokratske zajednice, Tomislav Karamarko, međusobno se takmiče ko će pre da ga rehabilituje i povrati "sjaj" Tuđmanovog trijumfa iz devedesetih godina.

Pošto je desnica u Hrvatskoj prethodnih sedmica nekoliko puta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uvežbavala ulični puč i državni udar, premijer Milanović promenio je retoriku. Iza neuspelih pokušaja udvaranja ratnim veteranima koji i dalje logoruju u centru Zagreba,  predsednik hrvatske vlade je "u ime" pokojnog Franje Tuđmana izjavio da Hrvatska nikada, baš nikada, nije bila agresor u susednim državama, a onda dodao da je sramota što pokojni predsednik još nema pristojan trg ili ulicu u centru Zagreba.

Da je Hrvatska u Tuđmanovo doba bila vojno aktivna u Bosni i Hercegovini dokazano je već na suđenju Tuđmanovim generalima u Hagu, a da Tuđman nema trga u centru hrvatske metropole bizarna je neistina. Ironičnim izborom, njegovo ime nosi upravo bivši zagrebački Trg fracuske republike na kome je održao prvi od svojih pogromaških i antisemitskih govora koji su zgranuli međunarodnu javnost.

Zagrebački aerodrom menja ime u "Dr. Franjo Tuđman"?

Ista javnost dobija ovih dana novu priliku da se privikava na hrvatske ideološke stranputice. Vladajuća socijaldemokratska partija  od sveg srca je podržala ideju da svako ko u Hrvatsku stiže avionom stupa na njeno tlo prizemljujući se u vazdušnoj luci "Dr. Franjo Tuđman".

Sve i kada bi se turistima bivšeg zagrebačkog aerodroma "Pleso" tamo nudile konzervne "čistog hrvatskog zraka", što se radilo devedesetih godina, ne bi bilo dovoljno. Apetiti Tomislava Karamarka, koji se već uživeo u ulogu budućeg premijera, i njegove Hrvatske demokratske zajednice sve su veći.

Predizborna igra zbog birača HDZ-a

Nije dosta, reći će Karamarko, što se socijaldemokratija danas posthumno udvara prvom predsedniku nezavisne Hrvatske,  Zoran Milanović kao premijer mora javno da se odrekne "onog drugog Zagorca, Josipa Broza Tita". Inače je sve samo predizborni blef.

Desnica ovde ne greši, jer je očigledno da vladajuća "kukuriku-koalicija" u Hrvatskoj u predizbornoj godini na sve načine nastoji da preuzme i desne birače HDZ-a, ne mareći pritom što zato gubi liberale i levičare iz sopstvenih redova. Najnovije ankete pokazuju da je HDZ i dalje pojedinačno najjača stranka u Hrvatskoj, ali su u Socijaldemokratskoj partiji uspeli da smanje njenu prednost.

Otkako je Karamarko s ratnim veteranima Zagrepčanima počeo da preti lustracijom i "Molotovljevim koktelima" na tramvajskim tračnicama, popularnost mu je opala za više od deset odsto. To, naravno, ne znači da Milanović ima sigurne izborne adute u rukama.

Govori samo o strahu nacije pred potencijalnom vlašću koja otvoreno zagovara progone, barata sumnjivim dosijeima od OZNE preko UDBE do današnje Sigurnosne službe SOA i zatvara oči pred zatiranjem zadnjih ostataka antifašizma u Hrvatskoj.

Kad predsednica države Kolinda Grabar Kitarović podeli naciju demonstrativnim izbacivanjem Titove biste iz njegove nekadašnje rezidencije (tada "Vile Zagorje") na Pantovčaku, ne treba se čuditi što je jedan od najviđenijih gostiju njenog prijema u čast ovdašnjeg Dana državnosti bio nekažnjeni organizator i egzekutor zločina iz prvih dana rata, od masakra zagrebačke porodice Zec do pokolja u Pakračkoj poljani - Tomislav Merčep.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta "Privredne reforme iznad svega" Radio-televizije Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.